Najvyšší súd SR rozhoduje v kauze zmenky bez verejnosti. Šanta aj Lipšic očakávajú potvrdenie viny Kočnera a Ruska

0
Daniel Lipšic aj Ján Šanta sa uchádzajú o post na Špeciálnej prokuratúre.
Na snímke zľava Daniel Lipšic a Ján Šanta, kandidáti na post špeciálneho prokurátora (Foto: TASR)

Najvyšší súd (NS) SR rozhoduje o odvolaniach v kauze televíznych zmeniek, kde Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku minulý rok neprávoplatne odsúdil podnikateľa Mariana K. a exriaditeľa TV Markíza Pavla R. na 19-ročné tresty odňatia slobody.
  

Marian K. dostal aj peňažný trest 10.000 eur. NS SR rozhoduje o odvolaní sa oboch procesných strán – obžalovaných aj dozorového prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Jána Šantu.
     

 “Podstata môjho odvolania je len a len v trestoch. Prioritne v treste prepadnutia majetku vo vzťahu k obžalovanému Marianovi K. a sprísnenie trestu o jeden rok,” uviedol v utorok pred verejným zasadnutím Šanta. Okrem iného možno podľa neho v rámci verejného zasadnutia očakávať výsluch znalkyne z odboru písmoznalectvo.
      

Súd rozhoduje v súvislosti s aktuálnou pandemickou situáciou s vylúčením verejnosti. “Je to výsostným opatrením senátu. Vzhľadom na situáciu s ochorením COVID-19 nemožno spochybňovať správnosť takéhoto rozhodnutia,” dodal prokurátor.
     

 Obhajca poškodenej televízie Daniel Lipšic zdôraznil, že očakáva potvrdenie viny obvinených. “Dôkazov je veľké množstvo. Svedecké výpovede, znalecké posudky, komunikácia v aplikácii Threema. Nie sú žiadne pochybnosti o vine obžalovaných,” poznamenal obhajca.
      

Marian K. a Pavol R. podľa obžaloby po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Á., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov. Získali by tak 69 miliónov eur.

- Reklama -