Pozvánku na inauguráciu dostal aj veľvyslanec Ruskej federácie v USA. Trump nepríde

0
Joe Biden (Foto: TASR/AP)

Spojené štáty poslali Rusku pozvánku na inauguráciu novozvoleného prezidenta Joea Bidena. Ruskú štátnu tlačovú agentúru TASS o tom informovalo ruské veľvyslanectvo v hlavnom meste USA Washington.
      

Inaugurácia Bidena sa bude konať 20. januára za zvýšených bezpečnostných opatrení.
     

 “Dostali sme pozvanie. Veľvyslanec (Ruskej federácie v USA Anatolij Antonov) sa na slávnostnej inaugurácii zúčastní,” uviedla diplomatická misia vo Washingtone.
      

Americké spravodajské služby pred časom dospeli k záveru, že Rusko zasiahlo do prezidentských volieb v USA v roku 2016 v prospech Trumpa, ktorého súperkou bola vtedy demokratická kandidátka a exministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová.
      

Demokrat Biden porazil republikánskeho prezidenta Trumpa v prezidentských voľbách, ktoré sa konali 3. novembra 2020. Americký Kongres Bidenovo víťazstvo definitívne potvrdil v stredu 6. januára. Trump dlhodobo odmietal prijať porážku a snažil sa podnikať kroky s cieľom zmeniť výsledky volieb.
      

Priaznivci Trumpa práve v stredu násilím vnikli do sídla Kongresu vo Washingtone, keď zákonodarcovia oboch komôr oficiálne potvrdzovali víťazstvo Bidena v prezidentských voľbách. Zasadnutie prerušili a kongresmanov i novinárov evakuovali. O život prišlo päť ľudí.
      

Trump, ktorého demokrati obviňujú z podnecovania svojich podporovateľov na vzburu, na inauguráciu podľa očakávania nepríde.

- Reklama -