BioNTech zvyšuje kapacity. V tomto roku chce dodať na trh dve miliardy dávok vakcíny

0
Na snímke ampulka s vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od konzorcia Pfizer/BioNtech (Foto: TASR/AP)

Nemecká farmaceutická spoločnosť BioNTech v pondelok oznámila, že v roku 2021 chce vyrobiť až dve miliardy dávok vakcíny proti ochoreniu COVID-19 namiesto pôvodne plánovaných 1,3 miliardy dávok. Informovala o tom agentúra AFP.

“V súčasnosti predpokladáme, že do konca roka 2021 môžeme potenciálne dodať približne dve miliardy dávok, ktoré budú mať aktualizovaný príbalový leták,” uviedla spoločnosť BioNTech, poukazujúc na možnosť získania až šiestich dávok z každej ampulky.

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok odporučila, aby lekári z jednej ampulky tejto vakcíny extrahovali šesť dávok namiesto doterajších piatich. Na využitie šiestej dávky sa však budú musieť použiť špecializované injekčné striekačky a ihly, v ktorých po aplikovaní vakcíny zostane čo najmenej nevyužitej látky.

Zvýšenie výroby podľa stanoviska BioNTechu umožní neustále zlepšovanie výrobných procesov a rozširovanie existujúcich prevádzok. Spoločnosť okrem iného kúpila závod farmaceutického giganta Novartis v Marburgu, kde by sa výroba vakcín mala začať vo februári. Podarilo sa tiež získať viac dodávateľov a zmluvných výrobcov.

BioNTech vyvinul vakcínu proti chorobe COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, spolu so spoločnosťou Pfizer. Očkovacia látka s obchodným názvom Comirnaty bola vo väčšine západných krajín prvou takouto vakcínou schválenou na použitie. Európska únia zakúpi dokopy 600 miliónov dávok tejto vakcíny, informovala v piatok predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.

EÚ v mene svojich členských štátov vedie rokovania o dodávkach vakcín pre približne 450 miliónov obyvateľov. Doposiaľ uzavrela kontrakty so šiestimi rôznymi výrobcami na celkovo dve miliardy dávok.
      Zatiaľ však boli v EÚ schválené na použitie len dve vakcíny: od spoločností BioNTech/Pfizer a Moderna. Očkovanie prvou z nich sa v krajinách Únie začalo už koncom decembra, na dodávky vakcíny od Moderny sa stále čaká.

- Reklama -