USA: Senát zamietol námietku proti sčítaniu hlasov v Pensylvánii

0
Demonštranti rozbíjajú techniku novinárom pred budovou Kapitolu 6. januára 2021 vo Washingtone. Útok na americké sídlo Kongresu v hlavnom meste Washington si vyžiadal životy štyroch ľudí. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters s odvolaním sa na veliteľa tamojšej polície Roberta Conteeho. Jeho vyjadrenie prišlo po tom, čo stúpenci amerického prezidenta Donalda Trumpa zaútočili v stredu na Kapitol a prinútili kongresmanov prerušiť zasadnutie o potvrdení víťazstva Joea Bidena v prezidentských voľbách. (Foto: TASR/AP)

Americký Senát vo štvrtok zamietol pomerom hlasov 92:7 námietku dvoch republikánskych kongresmanov proti započítaniu hlasov voliteľov zo štátu Pensylvánia. Námietka si vynútila hlasovanie oboch komôr Kongresu o víťazstve demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách v tomto štáte.

O sťažnosti, ktorú predložil pensylvánsky člen snemovne Scott Perry a podpísal ju aj senátor Josh Hawley, momentálne rokuje aj Snemovňa reprezentantov. Obe komory predtým zamietli žiadosť nezapočítať hlasy voliteľov zo štátu Arizona.

Líder republikánskej väčšiny v Senáte Mitch McConnell neočakáva, že budú spochybnené hlasy z ďalších štátov. Po hlasovaní Snemovne reprezentantov o Pensylvánii Kongres oficiálne potvrdí Bidenovo víťazstvo, približuje AP.

Biden v Pensylvánii zvíťazil o viac než 80.000 hlasov. Trump a jeho spojenci podali v súvislosti s voľbami v tomto štáte niekoľko žalôb, súdy však všetky zamietli.

V stredu obklopili budovu Kongresu stovky Trumpových priaznivcov, strhli barikády pred hlavným vchodom a desiatky z nich vnikli aj dovnútra po tom, ako sa jeho obe komory zišli na zasadnutí s cieľom potvrdiť víťazstvo Trumpovho súpera Joea Bidena v prezidentských voľbách. V chaotickej situácii zasadnutie prerušili a kongresmanov i novinárov evakuovali.

Počas potýčok medzi protestujúcimi a policajtmi v Kongrese bola postrelená do hrudníka žena, ktorá neskôr zomrela. Niekoľko ľudí – vrátane jedného policajta – utrpelo zranenia. Podľa AP polícia zadržala viac ako 30 osôb. Polícia takisto informovala, že v Kapitole zaistila dve bomby.

O niekoľko hodín neskôr polícia vyhlásila, že bezpečnosť Kapitolu bola opäť zaistená. O polnoci SEČ začal v celom hlavnom meste platiť zákaz nočného vychádzania. Do ulíc vyslali príslušníkov Národnej gardy a federálnej polície.

- Reklama -