Lídri krajín po celom svete odsúdili “šokujúce” dianie vo Washingtone

0
Na videosnímke evakuácia v sále Senátu po vniknutí demonštrantov. (Foto: TASR/AP)

Lídri mnohých krajín sveta odsúdili stredajší útok na budovu Kongresu v americkom hlavnom meste Washington. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

“Nehanebné scény v Kongrese USA,” uviedol britský premiér Boris Johnson. “USA sú zástancami demokracie na celom svete a v súčasnosti je nevyhnutné, aby došlo k mierumilovnému a usporiadanému predaniu moci,” dodal.

“Trump a jeho podporovatelia by mali konečne prijať rozhodnutie amerických voličov a prestať šliapať po demokracii,” vyhlásil nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas na Twitteri. Povedal, že násilie spôsobili slová amerického prezidenta Donalda Trumpa a dodal, že “pohŕdanie demokratickými inštitúciami má katastrofálne účinky”.

“Násilie páchané na amerických inštitúciách je vážnym útokom na demokraciu. Odsudzujem to,” napísal na Twitteri šéf francúzskej diplomacie Jean-Yves Le Drian.

Dianie vo Washingtone odsúdili aj predseda Európskeho parlamentu David Sassoli a šéf európskej diplomacie Josep Borrell.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg uviedol, že to, čo sa deje v hlavnom meste, ho šokovalo. Podľa neho výsledok demokratických volieb je potrebné rešpektovať.

Stovky priaznivcov amerického prezidenta Donalda Trumpa obklopili v stredu budovu Kongresu, strhli barikády pred hlavným vchodom a desiatky z nich vnikli aj dovnútra po tom, ako sa jeho obe komory zišli na zasadnutí s cieľom potvrdiť víťazstvo Trumpovho súpera Joea Bidena v novembrových prezidentských voľbách. V chaotickej situácii zasadnutie prerušili a kongresmanov i novinárov evakuovali.
      O niekoľko hodín neskôr polícia vyhlásila, že bezpečnosť Kapitolu bola opäť zaistená.

- Reklama -