USA: Pelosiová oznámila, že Kongres bude pokračovať v rokovaní

0
Nancy Pelosiová. Foto: TASR/AP

Demokratická predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová oznámila, že zákonodarcovia budú pokračovať v rokovaní o potvrdení víťaza novembrových amerických prezidentských volieb. Informovala o tom v noci na štvrtok agentúra AFP.

Pelosiová po správach, že polícia Kapitol zabezpečila a demonštrantov z budovy odviedla, v liste kolegom napísala, že kongresmani sa v stredu večer rozhodli pokračovať v zasadnutí, keď bude Kapitol “uvoľnený na tento účel”. Pokračovať budú o 20.00 h miestneho času (02.00 h SEČ).

Pelosiová zároveň označila napadnutie sídla amerického Kongresu v hlavnom meste Washington za “hanebný útok” na demokraciu, ktorý bol “posvätený na najvyššej vládnej úrovni”. Dodala, že zákonodarcov to však “nemôže odradiť od zodpovednosti potvrdiť víťazstvo Joea Bidena”.

Stovky priaznivcov amerického prezidenta Donalda Trumpa obklopili v stredu budovu Kongresu, strhli barikády pred hlavným vchodom a desiatky z nich vnikli aj dovnútra po tom, ako sa jeho obe komory zišli na zasadnutí s cieľom potvrdiť víťazstvo Trumpovho súpera Joea Bidena v novembrových prezidentských voľbách. V chaotickej situácii zasadnutie prerušili a kongresmanov i novinárov evakuovali.

O niekoľko hodín neskôr polícia vyhlásila, že bezpečnosť Kapitolu bola opäť zaistená.

- Reklama -