Štát dal príspevok za výsledok volieb aj stranám, ktoré skončili mimo parlamentu

0
euro, stack, money
Ilustračná snímka. Foto: Pixabay

Nárok na štátny príspevok za výsledok parlamentných volieb z februára 2020 získali aj politické strany, ktoré sa do Národnej rady (NR) SR nedostali. Financie sa totiž vyplácajú všetkým stranám, ktoré získali vo voľbách aspoň tri percentá hlasov. Príspevok sa rozdelil na štyri časti, ktoré sa vyplácajú každý rok.

Príspevok dostalo napríklad KDH. Podľa Ministerstva financií (MF) SR dostalo hnutie v roku 2020 1.555.883,65 eura. “Príspevok sme použili na fungovanie a propagáciu hnutia a splatenie pôžičiek od fyzických osôb počas ostatnej volebnej kampane,” priblížil Stano Župa z komunikačného oddelenia KDH. Doplnil, že všetky dary za uplynulé roky majú zverejnené na webe.

Koalícia Progresívne Slovensko (PS) a Spolu dostala zatiaľ 3.175.140,15 eura. “Strana Spolu dostala jednorazový príspevok za hlasy vo výške 1,09 milióna eur, ktorý použila na vrátenie pôžičiek, ktoré si od členov zobrala na financovanie volebnej kampane do NR SR 2020. Taktiež sme v rámci príspevku na činnosť dostali tento rok 68 516 eur, ktoré boli použité na fungovanie kancelárie strany, a to mzdy päťčlennej kancelárie, nájom priestorov, nákup kancelárskeho vybavenia,” vysvetlil hovorca Spolu Matej Bučko. Doplnil, že strana dostala po parlamentných voľbách dary v hodnote 42.000 eur. “Najväčší darca bol člen predsedníctva Martin Pekár. Taktiež má strana pravidelný príjem z členského, ktoré je približne na úrovni 2500 eur mesačne,” ozrejmil Bučko. PS na otázky o využití financií dosiaľ neodpovedalo.

SNS dostala za volebný výsledok zatiaľ 1.057.811,53 eura, strana deklaruje, že financie používa v súlade so zákonom o politických stranách.

Volebná strana Maďarská komunitná spolupatričnosť (MKS) dostala príspevok vo výške 1.307.160,86 eura. “Príspevok sme použili na zabezpečenie fungovania strany, čiže prenájom priestorov, zabezpečenie technického vybavenia, mzdu zamestnancov, na menšie podujatia a online reklamu. Po voľbách sme dary nedostali,” uviedol tajomník strany Gábor Nászaly.

Za volebný výsledok dostala štátny príspevok aj strana Dobrá voľba. V roku 2020 jej rezort financií vyplatil 1.023.572,55 eura.

- Reklama -