Mimoparlamentné strany sa tiež potrebovali vyjadriť ku kauze Lučanský. Hovoria o demisii Kolíkovej a otázkach a pochybnostiach

0
Bratislava hlavné mesto Slovenska (Autor: TASR)

Mimoparlamentná SNS vyzýva ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú (Za ľudí), aby po pokuse o samovraždu policajného exprezidenta Milana Lučanského vo väzbe okamžite podala demisiu. TASR o tom informovala hovorkyňa strany Zuzana Škopcová.

 „Ak sa opakovane stane bývalému prezidentovi Policajného zboru, že za nejasných okolností dôjde k ohrozeniu jeho života, musí odísť šéfka rezortu, či sa jej to páči alebo nie. Súčasne žiadame dôsledné vyšetrenie skutku a vyjadrujeme podporu rodine Milana Lučanského,“ uviedla SNS.

Predsedníčka mimoparlamentnej strany Progresívne Slovensko Irena Bihariová hovorí, že situácia si vyžaduje poctivé objasnenie a vyvodenie zodpovednosti. Ocenila zriadenie vyšetrovacej komisie s cieľom zapojiť dozorujúci medzinárodný článok, prezidentku či verejnú ochrankyňu práv.

Odstúpenie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) zhodnotila Bihariová ako čestné a chvályhodné gesto. „Zvyčajne tento krok prislúcha politikom a političkám v príslušnom rezorte, pretože viac ako o zodpovednosť organizačne nadriadených článkov ide o zodpovednosť politickú. Verím však, že pani ministerka to spravodlivosti oplatí inak,“ dodala.

Líder mimoparlamentnej Dobrej voľby Tomáš Drucker je presvedčený, že k celému incidentu vôbec nemalo prísť. „Ja sa pýtam, ako je toto vo vyšetrovacej kolúznej väzbe vôbec možné,“ uviedol na sociálnej sieti. Poukazuje na to, že Lučanského pokus o samovraždu vyvolá mnohé otázky a pochybnosti.

Podľa predsedu mimoparlamentného hnutia KDH Milana Majerského je pokus o samovraždu bývalého policajného prezidenta „vážnym mementom pre akýkoľvek ďalší boj za spravodlivosť na Slovensku“. „KDH žiada z tejto situácie bezodkladne vyvodiť zodpovednosť a rozptýliť akékoľvek pochybnosti o tom, či je štát schopný ustrážiť všetky demokratické procesy vrátane prezumpcie neviny a ochrániť každého jedného občana. V hre je základná dôvera občana v štát a jeho právny charakter,“ uviedol na sociálnej sieti.

- Reklama -