Žilinka: Začalo sa trestné stíhanie, či išlo o porušenie predpisov alebo pravidiel. Lučanský zomrel

0
generálny prokurátor Maroš Žilinka (Foto: TASR)

V prípade pokusu o samovraždu bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského sa začalo trestné stíhanie. Informoval o tom na stredajšej tlačovej konferencii generálny prokurátor Maroš Žilinka. Zároveň dementoval medializované správy, že Lučanský utrpel po pokuse o samovraždu mozgovú smrť. Podľa jeho slov je v kóme.

Predmetom trestného stíhania bude posúdenie či neprišlo k porušeniu predpisov alebo pravidiel zo strany príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže počas služby. Druhým okruhom bude posudzovanie okolností vzniku, charakteru ujmy na zdraví obvineného a prípadnej účasti iných osôb na spôsobení zranenia Lučanského, priblížil Žilinka. “Ak sa zistí porušenie právnych predpisov alebo iných povinností zo strany kohokoľvek, bez ohľadu na jeho postavenie, bude vyvodená zodpovednosť,” deklaroval Žilinka.

Vzhľadom na možné podozrivé osoby bude vyšetrovanie robiť vyšetrovateľ úradu inšpekčnej služby, dozor prokurátora bude vykonávať prokurátor Krajskej prokuratúry v Prešove. Dohľadovú činnosť Žilinka uložil prokurátorovi trestného odboru Generálnej prokuratúry. “Chcem garantovať, že na vyšetrovanie danej veci boli vyčlenení kvalitní vyšetrovatelia z úradu inšpekčnej služby a kvalitný prokurátor,” povedal krajský prokurátor Pavol Matija.

 Na obhliadke miesta činu bol prítomný námestník Krajskej prokuratúry v Prešove. Dôvodom podľa Žilinku je, aby neboli prvotné úkony spochybnené.

“Vyjadrujem plnú dôveru krajskému prokurátorovi a vytvorím všetky podmienky preto, aby sa trestná vec náležite objasnila,” uviedol generálny prokurátor. Dodal, že sa stretol aj s manželkou Lučanského, ktorú ubezpečil, že orgány činné v trestnom konaní a prokuratúra vyvinú maximálne úsilie, aby sa vec “náležite a riadne objasnila”.
     Bývalý policajný prezident Milan Lučanský zomrel po tom, čo sa vo väzbe v utorok (29. 12.) pokúsil o samovraždu. Na sociálnej sieti o tom informovala jeho rodina. Úmrtie potvrdil aj rezort spravodlivosti.
      “Dnes o 15.55 h ošetrujúci lekár konštatoval smrť pána M. Lučanského hospitalizovaného vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou J. A. Reimana Prešov. Je nám to nesmierne ľúto, rodine vyjadrujeme úprimnú sústrasť,” uviedol pre TASR hovorca Ministerstva spravodlivosti (MS) SR Peter Bubla.
      Po utorkovom pokuse o samovraždu bol Lučanský v kritickom stave prevezený do nemocnice. “Manželke bol umožnený kontakt v nemocnici od nočných hodín včerajšieho dňa, pričom podľa informácií dozorujúceho prokurátora pri jeho lôžku zotrvala aj počas dnešného dňa,” poznamenala pre TASR hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.
      Generálny riaditeľ Zboru väzenskej a justičnej stráže Milan Ivan po udalosti odstúpil zo svojej funkcie. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) oznámila, že zriadi širokú komisiu na prešetrenie prípadu. Potvrdila, že zvažovala aj vyvodenie politickej zodpovednosti.

- Reklama -