Hlas-SD vyzýva Kolíkovú na odstúpenie. Ona tvrdí, že samovraždám nemožno niekedy zabrániť

0
Peter Pellegrini (Hlas-SD) (Foto: TASR)

Odstúpenie generálneho riaditeľa ZVJS Milana Ivana v súvislosti s prípadom bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského považuje mimoparlamentná strana Hlas – sociálna demokracia za nedostačujúce. Vníma ho ako snahu prekryť politickú zodpovednosť ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí) za celú sériu okolností, ktoré viedli k tragickej udalosti. “Hlas – sociálna demokracia očakáva, že ministerka rezignuje na svoju funkciu,” uviedla hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková.

Ak Kolíková zotrvá na svojom poste, podľa strany sa iba potvrdí morálny rozvrat a deštrukcia dôvery v právny štát v réžii vládnej koalície. “Hlas – sociálna demokracia je pripravený podporiť zriadenie parlamentnej vyšetrovacej komisie, ktorá za účasti opozície dôkladne vyšetrí okolnosti tragického prípadu generála Lučanského,” dodala Medveď Macíková.

Na odchod Kolíkovej vyzývali už v utorok (29. 12.) večer aj ďalší predstavitelia opozície.

Ministerka spravodlivosti na stredajšom tlačovom brífingu k mimoriadnej udalosti v prešovskej väznici priznala, že zvažovala aj vyvodenie politickej zodpovednosti. Upozornila však, že i napriek všetkým možným opatreniam nemožno vždy samovraždám a suicidálnym pokusom zabrániť. Podľa vedomostí, ktoré má, je presvedčená, že k pochybeniu zo strany príslušníkov ZVJS nedošlo, oceňuje však krok Ivana, ktorý sa rozhodol odstúpiť, aby nedošlo k spochybňovaniu objektívnosti vyšetrovania mimoriadnej udalosti. Kolíková Ivanov postup vníma ako dôležitý krok z hľadiska dôvery verejnosti v spravodlivosť. Ministerka deklarovala, že zriadi širokú komisiu na prešetrenie prípadu pokusu o samovraždu Lučanského. Súčasťou majú byť aj predstavitelia opozície, zástupcovia prezidentskej kancelárie a verejného ochrancu práv, zvažuje tiež angažovať experta zo zahraničia.
     

- Reklama -