Žiak: Prečo som v parlamente nazval Mazureka urevaným náckom? Treba ich demaskovať

1
Miroslav Žiak (SaS) (Foto: TASR)

“Veľa ľudí má o ĽSNS skreslené predstavy… Preto je veľmi dôležité, aby sa ich skutočná tvár demaskovala,” hovorí pre ParlamentneListy.sk poslanec Miroslav Žiak (SaS).

Ako nový poslanec parlamentu  ste zaujal pozornosť trochu netradične- a to nápisom „Urevaný nácek“, ktorý ste ukázali Milanovi Mazurekovi (ĽSNS) v pléne parlamentu a ktorý vyvolal menšiu roztržku. Čo bolo vašou motiváciou? 

Nemôžem povedať, že by to bola provokácia. Bolo to tak, že počas Mazurekovho urážania koaličných poslancov a vládnych predstaviteľov, mi napadlo, že nech si skúsi svoju medicínu. Totižto, to isté robil s papierikom sám poslanec Mazurek pred premiérom, ktorý reagoval na rozdiel od neho kultivovane.

Myslíte si aj  o mesiac neskôr, že je dôležité a ak áno, prečo si to myslíte,  upozorňovať na fašizmus a kotlebovcov v parlamente?

Veľa ľudí má o ĽSNS skreslené predstavy, myslia si, že sú to čestní ľudia. Preto je veľmi dôležité, aby sa ich skutočná tvár demaskovala. Pretože aj Hitler sa dostal k moci pomocou demokratických volieb.

Myslíte si, že je nejaká vyššia pravdepodobnosť, že by sa raz ĽSNS dostala do vlády?

Každý, kto sleduje ich program alebo aj vyjadrenia, tak vie, že nemajú žiadne konkrétne riešenia. Vedia len kritizovať alebo vulgárne urážať, dokonca aj na pôde národnej rady. To bohužiaľ nie je veľakrát na kamerách počuť, ale ja mám to šťastie, že sedím neďaleko od nich a počúvam tie ich výkriky a urážky.

Postaviť sa pred rečnícky pult Mazureka nieslo to so sebou viacero vyhrážok a nadávok na vás na internete. Ako ste to vnímali?

Môžem pokojne povedať, že ako bývalý futbalový rozhodca som na takéto prejavy zvyknutý. Avšak pre istotu som začal navštevovať kurz sebaobrany.

Okrem vášho boja proti kotlebovcom sa zdá, že bojujete aj proti cirkvi, či sa mýlim? Odluka cirkvi od štátu, ktorú ste v SaS navrhli a prezentovali mediálne sa nedá takto vnímať?

Nemôžem povedať, že by som bol bojovník proti cirkvi. Skôr to vnímam, že som bojovníkom za zdravý rozum. Pretože súčasné financovanie cirkví je veľmi neracionálne  a sú proti súčasnému stavu aj samotní veriaci. Dokonca mám pripravený aj zákon o odluke cirkvi od štátu, ktorý plánujem predstaviť hneď po skončení pandémie.

Prečo je podľa vás odluka cirkvi od štátu stále aktuálna téma? Ako by mala podľa vás vyzerať a je podľa vás šanca, že to prejde v tomto parlamente, či počkáme ďalšie dlhé roky?

Mnou pripravený zákon zohľadňuje aj súčasný silno kresťanský parlament. Nechcem však o ňom ešte rozprávať, pokiaľ nebude oficiálne predstavený na tlačovej besede a koaličným partnerom. Každopádne by to mal byť konsenzus aj pre veriacich ale aj ateistov.

Ako by ste zhodnotili tento rok? Sedíte prvý rok v parlamente, práve v čase koronavírusu, keď všetko funguje inak. Náročné, či …?

Pre mňa osobne boli začiatku v parlamente veľmi chaotické, to tempo do ktorého sme naskočili ako noví poslanci bolo šialené. Len sme obdržali hlasovacie kartičky a hneď sme hlasovali. Na druhej strane sa hovorí, že železo sa kuje za horúca a môžem povedať, že to malo svoje výhody. Bohužiaľ, aktuálna pandemická situácia je niečo strašné, keď vidím ako trpia moji blízki priatelia pracujúci v gastro prevádzkach alebo majitelia cestovných agentúr. Tým, že sme štátnu kasu našli úplne prázdnu, tak aj pomoc pre tieto sektory je veľmi zložitá.

- Reklama -

1 komentár

  1. Že by preto, lebo si obyčajný idi. Ot? Alebo preto, že sám si nácek a ktomu ešte navyše liberálny. Vyber si.

Comments are closed.