Holandsko zavádza doteraz najprísnejší lockdown, trvať bude do 19. januára

0
Na snímke nakupujúci kráčajú 14. decembra 2020 v Amsterdame. Holandsko čaká cez vianočné sviatky dosiaľ najprísnejší lockdown. Počas nasledujúcich piatich týždňov budú v krajine zatvorené školy aj obchody ponúkajúce iné než základné tovary. (Foto: TASR/AP)

Holandsko čaká cez vianočné sviatky dosiaľ najprísnejší lockdown. Počas nasledujúcich piatich týždňov budú v krajine zatvorené školy aj obchody ponúkajúce iné než základné tovary. Oznámil to v pondelok holandský premiér Mark Rutte, ktorého citovala agentúra AFP.

Prejav premiéra k občanom vysielala v priamom prenose holandská televízia, pričom v pozadí bolo počuť výkriky a pískanie demonštrantov, ktorí sa zhromaždili pred Rutteho kanceláriou. Premiér zdôraznil, že reštrikcie sú nevyhnutné na potlačenie šírenia nákazy v krajine.

“Holandsko bude päť týždňov uzavreté. Nemáme tu do činenia s obyčajnú chrípkou, ako sa domnievajú ľudia za nami,” dodal premiér odkazujúc na zhromaždených demonštrantov.

Holanďanom sa odporúča, aby sa zdržovali doma a denne nepríjimali viac ako dvoch hostí, spresnil Rutte. Dodal, že opatrenia ostanú v platnosti do 19. januára.

Od utorka svoje prevádzky musia zatvoriť všetky obchody okrem tých s nevyhnutným tovarom, ako sú supermarkety, potraviny či lekárne. Zatvorené musia byť aj múzeá, zoologické záhrady, kiná či posilňovne. Školy sa zatvoria v stredu. Rutte dodal, že reštaurácie aj tzv. marihuanové kaviarne budú môcť naďalej svoj tovar ponúkať prostredníctvom osobného odberu.

Holandsko zaviedlo v marci tzv. inteligentný lockdown, v súlade s ktorým sa zatvorili školy, avšak obchody zostali otvorené. Najnovší lockdown je teda v tejto krajine najprísnejším súborom reštrikcií od začiatku pandémie.

V Holandsku pritom až donedávna platili jedny z najmenej prísnych epidemiologických opatrení v Európe. Krajinu však silne zasiahla druhá a tretia vlna nákazy, uvádza AFP.

Aktuálne v Holandsku pribúda denne takmer 10.000 prípadov nákazy, pričom počet súvisiacich úmrtí cez víkend presiahol 10.000. Od začiatku pandémie už v Holansku zaevidovali viac ako 620.000 prípadov nákazy.

- Reklama -