Voľby USA: Zbor voliteľov potvrdil volebné víťazstvo Joea Bidena

0
Voliteľ John William Bickel dáva hlasovací lístok do obálky po hlasovaní za novozvoleného prezidenta Joea Bidena v Honolulu. (Foto: TASR/AP)

Americký Zbor voliteľov v pondelok potvrdil víťazstvo Joea Bidena v novembrových prezidentských voľbách po tom, čo pomocou 55 hlasov voliteľov v štáte Kalifornia prekonal hranicu 270 hlasov potrebných na víťazstvo. Informovali o tom svetové agentúry. Volebné výsledky definitívne ratifikuje až americký Kongres na zasadnutí 6. januára.

Ako napísala agentúra AFP, volitelia v Kalifornii po vyhlásení 55 hlasov pre Joea Bidena začali tlieskať.

Demokratický kandidát Biden v prezidentských voľbách 3. novembra porazil svojho súpera úradujúceho republikánskeho prezidenta Donalda Trumpa.

Zbor voliteľov, ktorý formálne volí prezidenta USA na základe výsledkov novembrových volieb, sa zišiel v jednotlivých štátoch 14. decembra. Na zvolenie prezidenta bolo potrebných 270 hlasov Zboru voliteľov, ktorý má 538 členov zastupujúcich jednotlivé štáty Únie.

Výsledky hlasovania Zboru voliteľov v jednotlivých štátoch americkej Únie budú odoslané do Washingtonu a 6. januára ich na spoločnom zasadaní potvrdia členovia oboch komôr amerického Kongresu.

Bývalý viceprezident USA Biden (2009-17), ktorý kandidoval v tandeme s viceprezidentkou Kamalou Harrisovou, sa stane v poradím 46. americkým prezidentom. Jeho slávnostná inaugurácia sa uskutoční 20. januára 2021.

- Reklama -