Taliansko na sviatky sprísňuje opatrenia

0
Cestujúci, ktorí sa vrátili do Ríma z rizikových krajín poča leta takto čakajú v rade na testovanie. Rímske letisko Leonarda da Vinciho. Foto: TASR/AP

Taliansko eviduje od soboty najvyšší počet úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19 v Európe. Doteraz tam v v spojitosti s touto chorobou zomrelo 64.036 ľudí. Informovala o tom v sobotu tlačová agentúra AFP. Pri vlastnom výpočte vychádzala z oficiálnych údajov zdravotníckych úradov.

Podľa talianskeho ministerstva zdravotníctva pribudlo v sobotu v krajine 19.093 nových prípadov a 649 úmrtí. Taliansko tak eviduje viac úmrtí na koronavírus ako Británia (64.026), Francúzsko (57.567) a Španielsko (47.624).

Celosvetovo najvyšší počet úmrtí, takmer 300.000, evidujú Spojené štáty; nasledujú Brazília, India a Mexiko.

Talianska vláda začiatkom decembra odsúhlasila prísnejšie pandemické opatrenia počas vianočných sviatkov v snahe spomaliť šírenie nákazy koronavírusom. Cestovanie medzi jednotlivými regiónmi vláda zakázala v období od 21. decembra do 6. januára. Počas dní 25., 26. a 31. decembra bude pohyb možný len v rámci miesta bydliska. Výnimky však budú platiť v prípadoch vycestovania za prácou, zo zdravotných dôvodov a v núdzových prípadoch, ako sú opatera chorých rodinných príslušníkov.

Počas sviatočného obdobia vláda tiež zaviedla nočný zákaz vychádzania medzi 22.00 h a 5.00 h ráno. Na Nový rok 1. januára sa zákaz predĺži až na 7.00 h. Všetky bary a reštaurácie budú musieť povinne zatvoriť o 18.00 h. Lyžiarske strediská zostávajú zatvorené a do 7. januára sú zakázané aj plavby výletnými loďami.
        
      

- Reklama -