Machunka: Boj vlády s pandémiou je čistá katastrofa

0
Viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Rastislav Machunka. (Foto: TASR)

Je to katastrofa, hovorí o lockdowne a jeho dôsledkoch na podnikateľov a firmy viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Rastislav Machunka. Je podľa neho smutné, že politici politikárčia, lebo keby konali s víziou, dalo sa tejto situácii predísť.

Oddnes (piatok 11.12.2020) prichádza čiastočný lockdown a prvé z nových opatrení štátu proti koronavírusu: reštaurácie zatvoria terasy. Minister zdravotníctva Krajčí po prijatí opatrení povedal, že mali prísť skôr. Zvláda podľa vás vláda boj s pandémiou?

Z hľadiska organizácie, predvídateľnosti a plánovania je to čistá katastrofa. Táto ťažká situácia je poznačená snahou získať politické body. Politici sa hádajú a snažia sa z každého opatrenia buď niečo získať, alebo čo najmenej stratiť. To vedie k absolútnej neodbornosti a k anarchii. Hodnotíme to veľmi negatívne. Samozrejme, súvisí to aj s epidemiologickou situáciou, ktorá je veľmi zlá. 


Cítiť zhoršujúcu sa situáciu aj v podnikoch z pohľadu zabezpečenia výroby? ň

Áno, čím ďalej, tým viac sa to dostáva do priemyselných podnikov, spôsobuje nám to prevádzkové problémy. Opatrenia sú zrejme na mieste, ale ani my, ani verejnosť nemáme informácie, či sú tie opatrenia naozaj tie cielené, budú nám znižovať incidenciu a či napríklad terasy boli skutočným dôvodom toho, že čísla nákazy narástli. Napriek tomu, že s pandémiou bojujeme od marca, tie dôsledné dáta v týchto veciach zatiaľ nie sú, respektívne nie sú predstavené verejnosti alebo nám. To spôsobuje, že prijímané opatrenia majú negatívnu odozvu, lebo nie sú dostatočne zdôvodnené. Máme pocit, že toto je čistý chaos, strieľajú od pása a má to vplyv na podnikanie a bežných ľudí. A do toho nedostatočná kompenzácia vplyvov na živnostníkov, napríklad v gastre, ale aj inde. Nemôže však byť cestou, aby sme rebelovali a spôsobili ďalšie incidencie. Vidieť to bolo napríklad aj po protestoch v Bratislave, kde bola dovtedy situácia pomerne dobrá a následne sa zásadne zhoršila. A s tým ide aj zhoršenie situácie v podnikaní a zrazu je tu lockdown. Nakoniec sa budeme každé tri dni pretestovávať, bude to nepríjemné.

Rozhodujúca časť lockdownu – uzavretie obchodov prichádza v čase, kedy majú prevádzky najväčšie tržby, okolo zlatej nedele…

Pre obchodníkov je to tragédia. Dalo sa tomu predísť, keby sa nepolitikárčilo, keby sa spravili plošné testovania, ktoré boli naplánované a mohli tomu čiastočne zabrániť, ale pre politické spory a neschopnosť rozhodnúť sa, či ísť do toho, je následne lockdown. Je jasné, že zhromažďovanie ľudí v obchodných centrách je veľkým rizikom pre ďalšie obdobie. Ale prečo kostoly môžu byť vnútri otvorené? Aj lyžiarske strediská…

Ešte pred koncom roka čaká firmy s viac ako 500 zamestnancami zabezpečenie povinného testovania. Ste spokojný s tou hranicou?

Je to veľmi individuálne. Už dnes mnohé firmy, aj menšie, realizujú testovanie na týždennej báze. Robia to práve preto, aby dokázali zaistiť bezpečnosť na pracovisku a stojí to nemalé peniaze. Niekde sa to ale zabezpečiť nedá, napríklad firma môže mať oveľa viac ako 500 zamestnancov, ale sú roztrúsení po celom Slovensku. Testovanie, ktoré robíme vo firmách, robíme bez legislatívnej podpory a výsledky by mali byť platné ako pri iných testoch, aby sa občan nemusel stretávať so zbytočným opakovaným testovaním. Dnes ide radšej rovno inde, aby mal relevantný certifikát. Privítali by sme nielen lepšie certifikácie, ale aj kompenzáciu nákladov, napríklad dodávkou testov, alebo uhradením nákladov za ne. Nemáme problém testy patrične zadministrovať.

Aká je nálada medzi vašimi členmi? Videli sme nerešpektovanie opatrení od niektorých gastro či fitness prevádzok, ako sú na tom vaši zamestnávatelia?

Lockdown budú rešpektovať. To bola rebélia proti chaosu, nie proti lockdownu. Ale nie je adekvátna, lebo ešte zhoršuje danú situáciu. Možno mali rebelovať iným spôsobom. Ale chaos pokračuje. Nálada nie je dobrá, rovnako ako nie je dobrá v spoločnosti. Ale my, manažéri, vieme, že krízové riadenie má isté pravidlá. Snažíme sa nielen o zachovanie práce, ale aj aby zamestnanci ostali zdraví. 

Máme za sebou schválenie prvého štátneho rozpočtu Matovičovej vlády. Ako ho hodnotíte? 

Prvýkrát v histórii rozpočet neprešiel rokovaním tripartity, čo je porušením zákona a bezprecedentný postup. Bojovať proti deficitu, ktorý tam je, aj vzhľadom na výhľady trvania pandémie v prvom štvrťroku 2021, nie je na mieste. Je ale dôležité, aby sme mali plány do budúcna. Rozpočty na ďalšie roky musia byť veľmi reštriktívne. A bude sa musieť hľadieť na každý jeden výdavok a bude záležať na tom, ako ďalej. Nasledujúce roky budú z hľadiska ekonomiky i bežných ľudí veľmi náročné. Mnohí si pobrali úvery a mzdový nárast bude problematický.

Je táto vlna krízy ešte horšia ako jarná?

Zatiaľ sa zdá, že je to menej razantné z pohľadu ekonomických dopadov preto, lebo priemyselné firmy fungujú zväčša bez zásadných obmedzení. V prvej vlne boli zavreté automobilky, potom bola reťazová reakcia a teraz to také nie je. Ale čo nie je, môže byť. S rešpektom sa ale pozeráme do budúcna, zmenia sa návyky spotrebiteľov a to nielen tu, ale aj z pohľadu exportu. Ľudia budú menej nakupovať, či už autá, alebo iné produkty. To bude mať reťazovú reakciu a rast, na ktorý sme boli zvyknutí, najbližšie mesiace nebude.

Podnikatelia sa sťažujú na pomalú pomoc od štátu, veríte, že sa to zlomí?

Dostane sa to do dlhoročných súdnych sporov a bude to veľký problém. Upozorňovali sme na to už od mája, štát nereagoval, nespravil zmenu zákona. Máme stanovisko Právnickej fakulty UK, niekoľkokrát sme komunikovali s podpredsedom vlády Holým, aby boli jasné pravidlá výkladu ústavy, konkrétne, že obmedziť vlastnícke právo je možné je len za úhradu nákladov. Namiesto toho, bez zmysluplného rokovania chceli vylúčiť akúkoľvek kompenzáciu, čo sa, našťastie, na podnet pani prezidentky zastavilo. Idú presne opačným smerom. Nám chýbajú predvídateľné pravidlá, namiesto toho neplatí večer to, čo platilo ráno.

- Reklama -