Čo s pendlermi, ktorí nestihli testovanie? Polícia volí individuálny prístup

0
Ilustračná snímka. . Foto: Polícia SR

Pendleri, ktorí z objektívnych dôvodov nestihli podstúpiť antigénový test a naplniť tak ustanovenie vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, by mali mať predsa len možnosť vstúpiť na územie SR.  Polícia bude posudzovať špecifiká jednotlivých prípadov.

“V snahe zohľadniť schopnosť pendlerov reagovať na uvedené zmeny vo vyhláške ÚVZ budú príslušníci Policajného zboru do piatkovej (11. 12.) polnoci pristupovať individuálne k osobám, ktoré vstúpia na územie SR a ktoré hodnoverným spôsobom zdôvodnia nemožnosť zabezpečiť vykonanie testu na ochorenie COVID-19, a teda sa nebudú vedieť preukázať negatívnym výsledkom,” uviedla hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR  Barbara Túrosová. “Po tomto termíne budú kontroly na hraniciach náhodné,” dodala.

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Martin Klus (SaS) médiá informoval, že policajti majú tých, ktorí si z objektívnych dôvodov nestihli test zrealizovať, na územie SR pustiť. “Budú pustení s cieľom podľa možnosti bezodkladného zrealizovania testu na niektorom z mobilných odberových miest,” uviedol Klus. “Od soboty, 12. decembra, 00.01 h, už bude nevyhnutné mať takýto test so sebou,” zdôraznil.

Od pondelka sa musia negatívnym testom na ochorenie COVID-19 vedieť preukázať na hraniciach aj pendleri. Nesmie byť starší ako 14 dní. Podľa aktualizovanej vyhlášky ÚVZ SR, s účinnosťou od utorka (8. 12.), bude akceptovaný aj antigénový test vykonaný mimo územia SR.

Pod pojmom „osoby pravidelne prekračujúce hranice SR“ sa rozumie slovenskí aj zahraniční pendleri, občania SR žijúci v pohraničí susedných štátov, žiaci a študenti, osoby starajúce sa o svojich blízkych, osoby, ktoré obhospodarujú pôdu do desať kilometrov od hraníc, umelci a ďalší pracovníci v sektore kultúry, ktorí majú výnimku z domácej izolácie a následného testovania.

Kompletné znenie aktualizovanej vyhlášky je na webe Ministerstva vnútra SR.

- Reklama -