Do Iránu prišiel nový šéf sýrskej diplomacie Faisal Mikdád

0
Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf (vpravo) a jeho sýrsky rezortný partner Faisal Mikdád počas stretnutia v Teheráne. (Foto: TASR/AP)

Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf sa v pondelok stretol v Teheráne so svojím sýrskym rezortným partnerom Faisalom Mikdádom. Ide o Mikdádovu prvú oficiálnu zahraničnú cestu v ministerskej funkcii, uviedla agentúra AFP.

Obaja politici rokovali o “bilaterálnych, regionálnych a medzinárodných záležitostiach, ako aj o spoločnom boji proti terorizmu”, uviedlo iránske ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení. Zaríf zdôraznil nutnosť “ostražitosti a konzultácií” medzi Iránom a Sýriou vzhľadom na “nedávny vývoj a situáciu v regióne”, dodal rezort iránskej diplomacie.

Mikdád, ktorý 22. novembra nahradil vo funkcii zosnulého Walída Mualima, pricestoval do Teheránu už v nedeľu v noci. Očakáva sa, že počas nasledujúcich niekoľkých dní sa stretne s ďalšími poprednými predstaviteľmi Iránu.

Irán je stabilným podporovateľom sýrskeho prezidenta Bašára Asada v občianskej vojne, ktorá pustoší krajinu od roku 2011. Konflikt si vyžiadal už viac než 380.000 mŕtvych a vyše polovicu obyvateľstva Sýrie donútil opustiť svoje domovy.

Mikdád (66) je rovnako ako jeho predchodca kariérnym diplomatom, Asadovým blízkym dôverníkom a ostrým kritikom opozície. Od roku 2006, keď sa stal námestníkom ministra zahraničných vecí, zastupoval Sýriu na konferenciách po celom svete.

Mikdád sa ujal funkcie šéfa diplomacie v čase, keď je sýrska vláda medzinárodne ešte stále veľmi izolovaná, a to napriek nedávnym snahám o normalizáciu vzťahov s krajinami Perzského zálivu. V roku 2018 opätovne otvorili v Damasku svoje veľvyslanectvo Spojené arabské emiráty, následne aj Bahrajn.

- Reklama -