Airbus dodal v novembri 64 lietadiel, za rok očakáva zhruba 550

0
Ilustračná snímka. (Foto: mrminibike, Pixabay)

Európsky výrobca lietadiel Airbus dodal minulý mesiac zákazníkom 64 strojov. Za 11 mesiacov roka tak dodávky zvýšil na 477. Informovala o tom v pondelok spoločnosť, ktorá očakáva, že za celý rok dodá približne 550 lietadiel.

Dodávky, ktoré boli mierne nižšie než v októbri, zahrnovali najmä úzkotrupé lietadlá. Tých dodala firma 56, z toho 54 z rodiny A320neo. V októbri firma dodala zákazníkom 72 lietadiel.

Čo sa týka širokotrupých strojov A350, firma ich dodala iba zopár, konkurenčný Boeing však koncom minulého týždňa informoval, že v prípade širokotrupých lietadiel 787 Dreamliner nemal v novembri ani jednu dodávku. Zároveň rozhodol, že do polovice budúceho roka zníži mesačnú produkciu lietadiel 787 Dreamliner zo šiestich na päť. Tieto stroje patria ku konkurencii lietadiel A350 od Airbusu, pri ktorých produkcia dosahuje v priemere 4,5 stroja mesačne. Boeing zverejní údaje za november v utorok 8. decembra.

Dodávky strojov investori sledujú viac než objednávky, keďže pri dodávkach zákazník platí najväčšiu časť z ceny. V súčasnej situácii, keď letecký priemysel utrpel v dôsledku pandémie nového koronavírusu obrovský prepad, je každé dodané lietadlo pre firmu kľúčové.

Najnovšie údaje do veľkej miery potvrdzujú skoršie správy agentúry Reuters, že Airbus smeruje k celoročným dodávkam zhruba 550, prípadne aj viac lietadiel.

Čo sa týka objednávok, Airbus uviedol, že v novembri nezaznamenal ani jednu. November je tak už štvrtým mesiacom od marca, keď vlády zaviedli prísne obmedzenia na zmiernenie šírenia nového koronavírusu, čo európsky výrobca nezaznamenal ani jednu objednávku. Od začiatku roka evidovala spoločnosť celkovo 381 objednávok a po odpočítaní tých zrušených 297 čistých objednávok.

- Reklama -