Poľská polícia zadržala ľudí na protestoch proti zákonu o interrupciách

0
Účastníci protestu proti rozhodnutiu najvyššieho poľského súdu obmedzujúceho potraty vo Varšave v stredu 18. novembra 2020. Foto: TASR/AP

Poľská polícia zadržala v pondelok niekoľko ľudí, vrátane fotoreportéra, na demonštráciách za právo na interrupciu, ktoré sa pod vedením žien znovu konali vo Varšave a na ďalších miestach krajiny. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Protesty organizované skupinou s názvom Štrajk žien sa konajú pravidelne od rozhodnutia poľského ústavného súdu z 22. októbra, ktorý ešte viac sprísnil zákon o interrupciách. Ten už aj tak patril k najprísnejším v Európe.

Účastníci na protestoch vyjadrujú aj hlbokú nespokojnosť s katolíckou cirkvou a vládnucou konzervatívnou stranou Právo a spravodlivosť (PiS) – napríklad so zadržiavaním ľudí prítomných na týchto demonštráciách.

Protestujúci v pondelok zablokovali dopravu v hlavnom meste Varšava a ďalší sa zhromaždili pred budovou ministerstva školstva, kde vyjadrili solidaritu s učiteľmi, ktorým sa minister školstva vyhrážal finančnými a disciplinárnymi trestmi, ak budú podporovať protesty vedené ženami.

Niekoľko ľudí sa tiež priviazalo k bráne ministerstva a zavesili na ňu pútač s nápisom Sloboda v interrupciách a sloboda v školstve.

- Reklama -