České centrum otvorilo v Bratislave outdoorovú výstavu Labyrint sveta

0
Snímka z výstavy Labyrint sveta na Komenského námestí v Bratislave 15. novembra 2020. Foto: TASR

České centrum Bratislava v spolupráci s Veľvyslanectvom ČR na Slovensku otvára v hlavnom meste outdoorovú výstavu Labyrint sveta. Robí tak pri príležitosti 350. výročia úmrtia Jana Amosa Komenského, výstava je symbolicky umiestnená na Komenského námestí. Ponúka netradičné prepojenie Komenského textov s kolážami Miroslava Huptycha.

„Určitou iróniou je skutočnosť, že v našom svete často dominujú praxe a princípy, ktoré sú v priamom rozpore s Komenského zásadami a odporúčaniami. Komenského kritika spoločnosti predstavená formou alegórie v Labyrinte sveta a raji srdca je tak v mnohých ohľadoch dokonca aktuálnejšia, ako bola ešte pred pár rokmi,” konštatuje kurátor výstavy Jaroslav Anděl.

Snímka z výstavy Labyrint sveta na Komenského námestí v Bratislave 15. novembra 2020. Foto: TASR

Podľa riaditeľky Českého centra Moniky Koblerovej sa otvorením výstavy symbolicky začínajú oslavy výročí J. A. Komenského. Budeme sa k nim v našom programe vracať až do roku 2022, keď si pripomenieme 430. výročie Komenského narodenia,” priblížila Koblerová s tým, že plánujú putovanie výstavy aj do ďalších slovenských miest, ale aj do zahraničia. Záujem prejavili České centrá v Berlíne, Madride či Holandsku.

Výstava na Komenského námestí v Bratislave potrvá do konca novembra. Vznikla s podporou Metropolitného inštitútu Bratislavy.

- Reklama -