Voľby USA: Abbás vyzval Bidena, aby “zlepšil” palestínsko-americké vzťahy

0
Archívna snímka. Americký prezident Donald Trump (vľavo) a palestínsky prezident Mahmúd Abbás (Autor: TASR)

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v nedeľu vyzval novozvoleného amerického prezidenta Joea Bidena, aby “zlepšil” vzťahy medzi Palestínčanmi a Washingtonom, ktoré stroskotali počas pôsobenia Donalda Trumpa v Bielom dome. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

V gratulačnom oznámení Bidenovi a novozvolenej viceprezidentke Kamale Harrisovej Abbás uviedol, že dúfa v spoločnú prácu s nadchádzajúcou administratívou na “zlepšovaní palestínsko-amerických vzťahov a na dosiahnutí slobody, nezávislosti, spravodlivosti a dôstojnosti pre náš ľud”.

Abbás vedie Palestínsku samosprávu sídliacu v meste Ramalláh, ktorá prerušila vzťahy s Trumpovou administratívou, pričom ju obvinila zo zjavne proizraelskej politiky.

Trump zrušil financovanie agentúry OSN zodpovednej za palestínskych utečencov (UNRWA).

Takisto odmietol ideu, že Izraelom anektovaný východný Jeruzalem by mal slúžiť ako hlavné mesto budúceho nezávislého štátu Palestínčanov – namiesto toho uznal Jeruzalem za “nedeliteľné hlavné mesto” Izraela.

Trump sa vyhol kritizovaniu výstavby židovských osád na okupovanom palestínskom území západný breh Jordánu (Predjordánsko), čím narušil desaťročia platnú americkú politiku, že toto rozširovanie židovskej výstavby je prekážkou v mieri.

Prezident Trump v januári predstavil sporný mierový plán pre Blízky východ bez toho, aby do jeho tvorby zapojil aj Palestínčanov, a tí ho následne okamžite otvorene odmietli.

- Reklama -