Česko: Reprodukčné číslo pri koronavíruse ďalej klesá, už je pod hodnotou 1

0
Na snímke žena s ochranným rúškom kráča ulicami Prahy. Foto: TASR/AP

Reprodukčné číslo R v sobotu v Česku kleslo na hodnotu 0,9. Týždeň po tom, čo graf v nedeľu ukázal číslo 1. Číslo R ukazuje rýchlosť šírenia nákazy koronavírusom medzi obyvateľmi. Inými slovami – udáva, koľko ďalších osôb môže infikovať jeden nakazený. Informácie priniesol portál Novinky.cz.

Hodnota pod hranicou čísla 1 ukazuje, že štatisticky jeden nakazený nemusí nakaziť v priemere jedného ďalšieho človeka.

V polovici septembra stúplo číslo R až na hodnotu 1,6 a následne sa niekoľkokrát pohybovalo okolo hodnoty 1,5. Po prijatých opatreniach sa ho 28. októbra podarilo zraziť na hodnotu 1,1.

Šírenie koronavírusu má napriek platným opatreniam určitú zotrvačnosť a odborníci upozorňovali, že ak sa má šírenie nákazy dostať pod kontrolu, musí reprodukčné číslo klesnúť na hodnotu 0,8.

Oficiálnu hodnotu čísla R zverejňuje český Ústav zdravotníckych informácií a štatistiky (ÚZIS) raz do týždňa, väčšinou v piatok. Webová stránka Novinky.cz zverejňuje toto číslo na základe údajov portálu Data Against Covid.

Od marcového začiatku epidémie sa koronavírusom v ČR nakazilo 411.220 ľudí, viac než polovica z nich sa z ochorenia už vyliečila. V krajine je teraz okolo 168.800 nakazených, väčšina má ľahký priebeh. Počet hospitalizovaných v posledných dňoch stagnuje. V nemocniciach je s ochorením COVID-19 celkovo 8283 pacientov, v ťažkom stave sa nachádza približne 1200 z nich, napísali Novinky v nedeľu pred 12.30 h SEČ.

- Reklama -