Voľby USA. Mexický prezident: Ešte je príliš skoro, aby som gratuloval Bidenovi

0
Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador (Foto: TASR/AP)

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador v sobotu vyhlásil, že nemôže zablahoželať víťazovi amerických prezidentských volieb, kým nebudú ukončené všetky právne konania, informovali agentúry Reuters a AFP. Svoje rozhodnutie označil za “politicky rozvážne”.

“Nechceme byť nerozvážni. Nechceme konať ľahkovážne a chceme rešpektovať sebaurčenie a práva ľudí,” povedal novinárom López Obrador. “S oboma kandidátmi máme veľmi dobré vzťahy,” dodal.

Víťazom amerických prezidentských volieb sa v sobotu stal demokratický kandidát Joe Biden po tom, čo zvíťazil v štáte Pensylvánia. Bývalý viceprezident presiahol hranicu 270 hlasov voliteľov a tak porazil svojho republikánskeho protikantidáta a úradujúceho šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa. Informovali o tom v sobotu agentúra AFP a stanica CNN.

Úradujúci americký prezident Donald Trump odmieta prijať prehru v prezidentských voľbách. Vyhlásil, že voľby sa ešte neskončili a má záujem v tejto veci podniknúť ďalšie právne kroky. Zbor voliteľov, ktorý formálne zvolí prezidenta a viceprezidentku na ďalšie funkčné obdobie, sa zíde 14. decembra.

Stúpenci amerického prezidenta Donalda Trumpa počas zhromaždenia v Beverly Hills. (Foto: TASR/AP)
- Reklama -