Irán: Dočasne prepustili z väzenia ľudskoprávnu právničku Sotúdeovú

0
Na archívnej snímke z 1. novembra 2008 ľudoprávna aktivistka a právnička Nasrín Sotúdeová pózuje vo svojej pracovni v Teheráne. (Foto: TASR/AP)

Irán z väzenia dočasne prepustil ľudskoprávnu aktivistku a právničku Nasrín Sotúdeovú. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP s odvolaním sa na iránsky súdny portál Mizan Online.

Sotúdeová “bola dočasne prepustená so súhlasom predstaviteľa zodpovedného za chod ženskej väznice,” v ktorej sa právnička nachádzala, píše sa na webstránke. Dôvod jej prepustenia či podrobnosti o jej zdravotnom stave však udané neboli. Dočasné prepustenie právničky neskôr v sobotu na Twitteri potvrdil aj jej manžel Rezá Chandán.

Iránska právnička bola hospitalizovaná v polovici septembra zhruba mesiac po tom, čo sa jej zdravotný stav rapídne zhoršil v dôsledku vyhlásenej hladovky. Týmto protestom chcela Sotúdeová dosiahnuť prepustenie viacerých politických väzňov počas zhoršujúcej sa pandemickej situácie v Iráne.

Sotúdeová (57) bola vlani v marci odsúdená na sedem rokov väzenia za to, že verejne podporila protestné akcie proti povinnému noseniu hidžábov – ženských šatiek na zakrytie hlavy. Konkrétne jej súd uložil trest odňatia slobody na päť rokov za sprisahanie proti štátu a ďalšie dva roky väzenia za urážku iránskeho najvyššieho duchovného vodcu ajatolláha Alího Chameneího.

Súd už raz Sotúdeovú odsúdil v roku 2011 na 11 rokov väzenia za šírenie protištátnej propagandy a označil ju za osobu ohrozujúcu národnú bezpečnosť. O rok neskôr jej Európsky parlament udelil Sacharovovu cenu za slobodné myslenie. Vtedajší verdikt vyvolal vo svete vlnu protestov. Už v roku 2013 sa však dostala na slobodu, keď nový prezident Hasan Rúhání nariadil prepustiť väznených disidentov.

Informácie o presnej výške oboch trestov sa však rozchádzajú. Ako píše agentúra AP, právnička mohla byť celkovo odsúdená až na 38 rokov odňatia slobody a 148 rán bičom.

- Reklama -