Voľby USA: Lídri EÚ zagratulovali Bidenovi, hovoria o potrebe silnejšej spolupráce

0
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP

Lídri Európskej únie v rámci gratulácií novozvolenému prezidentovi USA Joeovi Bidenovi a viceprezidentke Kamale Harrisovej vyzdvihli dobré transatlantické vzťahy, ako aj potrebu ešte silnejšej spolupráce.

“Európska únia a Spojené štáty sú priateľmi a spojencami, naši občania sú veľmi hlboko prepojení,” napísala predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová na sociálnej sieti. Zároveň dodala, že sa teší na čo najskoršie stretnutie s novozvoleným prezidentom USA Bidenom.  

“Spoločne sme vybudovali bezprecedentné transatlantické partnerstvo, ktoré vychádza zo spoločnej histórie a demokratických hodnôt, zo slobody, ľudských práv, sociálnej spravodlivosti a otvorenej ekonomiky,” vyjadrila sa o vzťahu EÚ s USA šéfka Európskej komisie.

Predseda Európskej rady Charles Michel sa ku gratuláciám pripojil a zároveň pripomenul, že EÚ je pripravená budovať “silné transatlantické partnerstvo”. Výzvami, ktorými sa chcú EÚ aj USA zaoberať, sú podľa neho pandémia nového koronavírusu, medzinárodný obchod či environmentálne témy.

“Svet potrebuje silný vzťah medzi Európou a USA – predovšetkým v týchto ťažkých časoch,” napísal na Twitteri predseda Európskeho parlamentu David Sassoli. Zároveň dodal, že okrem tém, ktoré spomenul Michel, uvíta aj spoluprácu v oblasti narastajúcich sociálnych nerovností.

Víťazom amerických prezidentských volieb sa stal demokratický kandidát Joe Biden po tom, čo zvíťazil v štáte Pensylvánia. Bývalý viceprezident presiahol hranicu 270 hlasov voliteľov a tak porazil svojho republikánskeho protikantidáta a úradujúceho šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa. Informovali o tom v sobotu agentúra AFP a stanica CNN na svojej webovej stránke.

Úradujúci americký prezident Donald Trump odmieta prijať prehru v prezidentských voľbách. Vyhlásil, že voľby sa ešte neskončili a má záujem v tejto veci podniknúť ďalšie právne kroky. Zbor voliteľov, ktorý formálne zvolí prezidenta a viceprezidentku na ďalšie funkčné obdobie, sa zíde 14. decembra.

- Reklama -