Prezidentka Čaputová: Američania si z dvoch ciest vybrali cestu zmierenia a stability

0
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (Foto: TASR)

Američania si z dvoch ponúknutých ciest vybrali cestu zmierenia a stability. Uviedla na margo volieb v USA prezidentka SR Zuzana Čaputová. Reagovala tak na zvolenie Joea Bidena za prezidenta USA a zagratulovala mu.

“Dúfam, že budúci americký prezident prispeje k ďalšiemu posilňovaniu transatlantickej jednoty a spojenectva, k prehĺbeniu spolupráce medzi USA a Európskou úniou, k angažovaniu sa a líderstvu Spojených štátov v otázke klimatickej zmeny a tiež k plnej účasti USA na záväzkoch vyplývajúcich z Parížskej klimatickej dohody,” uviedla hlava štátu.

Víťazom prezidentských volieb v USA sa podľa projekcií amerických televíznych staníc stal demokratický kandidát Joe Biden po tom, čo zvíťazil v štáte Pensylvánia. Bývalý viceprezident presiahol hranicu 270 hlasov voliteľov a porazil tak svojho republikánskeho protikandidáta a úradujúceho šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa.

SR a USA zdieľajú spoločné hodnoty slobody, demokracie a spolupráce, ktoré robia translatlantické partnerstvo jedinečným, jednotným a silným. Uviedla Zuzana Čaputová na sociálnej sieti. Zároveň zablahoželala kandidátovi demokratov Joeovi Bidenovi k víťazstvu v amerických prezidentských voľbách.

“Prajem vám a americkým občanom silu na to, aby ste dokázali čeliť výzvam, ktoré stoja pred nami,” konštatovala.

- Reklama -