Pre testovanie hrozí ochromenie prepravy tovarov a osôb medzi okresmi, varuje Česmad

0
Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

V pondelok (9. 11.) môže nastať ochromenie vnútroštátnej prepravy tovarov a osôb medzi zelenými a červenými okresmi. Slovenskí vodiči nákladnej a autobusovej dopravy zo zelených okresov sa totiž nemajú kde druhý raz otestovať už pred 9. novembrom. V tento deň alebo už 8. novembra budú na cestách a povinnosť otestovať sa nebudú mať ako splniť. Upozornil na to hovorca Združenia cestných dopravcov SR Česmad Slovakia Roman Kment.

Riešenie, ako zabrániť vzniku problémov a zabezpečiť plynulosť vnútroštátnej nákladnej a autobusovej prepravy, je podľa Česmadu v bezodkladnom prijatí výnimky pre vnútroštátnych vodičov nákladnej a autobusovej dopravy zo zelených okresov s negatívnym certifikátom z prvej vlny. Ako ďalšie riešenie združenie navrhuje otvoriť v zelených okresoch miesta na testovanie už tento víkend aspoň na jeden deň.

Kment zdôraznil, že nákladné aj autobusové dopravné spoločnosti pristupujú veľmi zodpovedne k testovaniu svojich zamestnancov, ich záujmom je dodržiavať prijaté opatrenia na zabránenie šíreniu ochorenia COVID-19. “Napriek tomu hrozí, že nedokážu zabezpečiť zásobovanie obyvateľstva či maloobchodu potravinami, predmetmi dennej spotreby, liekmi a zdravotníckym materiálom alebo zásobovanie priemyselných podnikov. Problém hrozí aj pri prepravách živých zvierat, krmovín a tiež pohonných látok. Rovnako vzniká problém s prepravou osôb do zamestnania,” dodal hovorca združenia.

- Reklama -