Voľby USA: Georgia opäť zráta všetky hlasy odovzdané v prezidentských voľbách

0
Afroamerická volička hlasuje počas Volebného dňa. (Foto: TASR/AP)

Americký štát Georgia opäť zráta všetky hlasy odovzdané v prezidentských voľbách USA. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na štátneho tajomníka tohto štátu, podľa ktorého sú výsledky volieb v Georgii príliš tesné.

“Keďže je rozdiel takýto tesný, dôjde k prepočítaniu hlasov v Georgii,” uviedol štátny tajomník Brad Raffensperger, ktorý v štáte dohliada na priebeh volieb. Prepočet sa týka aj volieb do amerického Kongresu. Georgia je jediný štát USA, ktorý si tento rok volil aj oboch svojich zástupcov v Senáte.

V Georgii sa hlasy obvykle neprepočítavajú automaticky. O spustenie tohto procesu musí požiadať porazený kandidát, pričom rozdiel nemôže byť vyšší ako 0,5 percentuálneho bodu. Momentálne majú v tomto štáte obaja kandidáti 49,4 percenta hlasov, pričom demokratický kandidát Joe Biden vedie o približne 2000 hlasov. Podľa CNN tam v piatok podvečer zostávalo nezrátaných už len niečo vyše 4000 hlasov.

Predstavitelia štátu Georgia zdôraznili, že rozhodnutie o prepočítaní hlasov bolo prijaté iba kvôli mimoriadne tesnému rozdielu medzi oboma kandidátmi. Podľa nich však nič nenasvedčuje, že by v tomto štáte došlo počas prezidentských volieb k rozsiahlym alebo vážnym volebným podvodom, ako sa to snaží tvrdiť Trumpov volebný štáb.

Prerátavanie hlasov v Georgii môže podľa agentúry DPA trvať až do konca novembra.

Biden však môže voľby vyhrať aj bez Georgie. K víťazstvu mu stačí 20 voliteľov štátu Pensylvánia, v ktorom momentálne vedie o 9033 hlasov, informovala televízia Fox News.

Bidenov náskok v štáte Arizona (11 voliteľov) sa znížil, avšak stále vedie o viac ako 43.000 hlasov. Bývalý viceprezident navyše vedie aj v Nevade (6 voliteľov), a to o viac ak 11.438 hlasov.

Trump si náskok udržuje už len v Severnej Karolíne (15 voliteľov) a na Aljaške (traja volitelia).

- Reklama -