Matovič nevylúčil predĺženie núdzového stavu. Zvažuje ďalšie testovania každý týždeň

1
Premiér SR Igor Matovič ukazuje certifikát s negatívnym výsledkom z celopošného testovania na ochorenie COVID-19. Foto: TASR

Premiér Igor Matovič (OĽANO) nevylúčil predĺženie núdzového stavu. Povedal to v piatok na tlačovej konferencii o epidemiologickej situácii na Slovensku v súvislosti s novým koronavírusom.

Matovič by bol za ďalšie testovania. “Ak by sme mali odvahu na ďalšie celoslovenské testovanie (…), tak za mesiac by sme dosiahli incidenciu 500 prípadov a môžeme si žiť voľným životom,” vyhlásil premiér. Ľudia si podľa neho majú vybrať medzi lockdownom a pravidelným testovaním, napríklad raz za týždeň. “Myslím, že 99,9 % ľudí si vyberie cestu celoplošného testovania,” povedal Matovič.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) uviedol, že situácia sa vyvíja pozitívne. Štrnásťdňová incidencia prípadov nového koronavírusu sa zvýšila z 533 na 614 prípadov. Stúpol aj počet hospitalizovaných, a to z 1239 na 1441. Počty hospitalizovaných podľa Krajčího sú mierne nižšie oproti tomu, ako sa predpokladalo. Dochádza len k miernemu zhoršeniu pacientov na umelej pľúcnej ventilácii a JIS, vyhlásil minister.
     

Čo sa týka predĺženia núdzového stavu, má v tom Matovič jasno. “Predpokladám, že bude dohoda na tom, že ho budeme predlžovať opätovne, lebo ho v tejto situácii určite potrebujeme,” povedal s tým, že sú stále naň rovnaké dôvody, aké boli aj predtým.

Vláda vyhlásila núdzový stav od 1. októbra na 45 dní. Následne prijala zákaz vychádzania s viacerými výnimkami aj v súvislosti s plošným testovaním na ochorenie COVID-19. Ten má rovnako v zmysle uznesenia vlády trvať do 14. novembra. Neplatí v čase od 1.00 h do 5.00 h. Obmedzenie pohybu sa nevzťahuje na osoby s negatívnym PCR testom alebo antigénovým testom na ochorenie COVID-19 vykonaným v rámci celoplošného testovania.

V čase núdzového stavu môže štát v zmysle zákona obmedziť základné práva a slobody, a to v nevyhnutnom rozsahu, na nevyhnutný čas. Vláda ho môže vyhlásiť, ak došlo alebo bezprostredne hrozí, že dôjde k ohrozeniu života a zdravia osôb, životného prostredia alebo k ohrozeniu značných majetkových hodnôt. Najdlhšie môže v zmysle zákona trvať 90 dní.

- Reklama -

1 komentár

  1. Zdá sa že sa s toho pos… lebo už uvažuje o predĺžení núdzového stavu!!! Prečo asi? Bojí sa!!! Tak preto!!! Neodvratne sa blíži dátum 17.11. a to je dátum, ktorý mu naháňa obrovský strach!!!Bojí sa čo by sa asi tak mohlo stať. Tento deň by sa mohol stať nástupným dňom neutíchajúcich protestov proti tejto vláde tyranii!!! Toto ho máta a preto už teraz skúša čo by na to asi tak ľudia hovorili, keby im zase raz ubral zo slobody ktorú im má zaručiť ústava SR!!! Vládne nám tu liberálna fašistická banda zlodejov a plagiátorov pod vedením Mat_oviča!!! Tak, že tak!!!

Comments are closed.