Rozhodnutie o druhom kole testovania nevychádzalo z odporúčania odborníkov, tvrdí lekárska komora

0
Ilustračná snímka, testovací set na Covid-19. Foto: TASR

Slovenská lekárska komora (SLK) berie na vedomie rozhodnutie ústredného krízového štábu realizovať druhé kolo testovania v okresoch nad 0,7 percenta pozitívnych na nový koronavírus. Zároveň však konštatuje, že nie je pravda, že rozhodnutie štábu vychádzalo z odborného odporúčania konzília odborníkov. Informovala o tom manažérka pre komunikáciu a médiá SLK Nancy Závodská.

 “Verejnosť nebola informovaná o dôvodoch, na základe ktorých sa odklonili od odporúčania konzília odborníkov udeliť výnimku okresom s vyšším percentuálnym podielom nakazených než 0,7 percenta,” uviedla lekárka komora.

SLK víta, že sa budú realizovať niektoré opatrenia, ktoré v minulosti navrhovala. Je to predovšetkým zameranie sa na ohniská nákazy, testovanie v zdravotníckych zariadeniach, pravidelné opakovanie v domovoch sociálnych služieb a testovanie ostatných rizikových skupín. Svoj význam má podľa SLK aj testovanie v strategických podnikoch.

“V tejto chvíli za nemenej dôležité považujeme aj testovanie na hraniciach. Umožniť prechod hraníc len negatívne testovaným na nový koronavírus je v tomto období úplne kľúčové. Rovnako je dôležité dôsledné vyhľadávanie kontaktov od pozitívne testovaných osôb,” tvrdí SLK.

Lekárska komora zároveň uvádza, že by bolo chybou, ak by sa začali nekontrolovateľne uvoľňovať opatrenia týkajúce sa mobility a zhromažďovania. Vyzýva preto občanov, aby nepodliehali neprimeranému optimizmu. “Aj napriek oficiálnej informácii, že je niekto negatívny, pri limitácii a senzitivite uvedených testov, sa musíme všetci správať veľmi opatrne a zodpovedne i naďalej,” uzavrela SLK.

- Reklama -