Maďarsko: Po útoku vo Viedni zvolali bezpečnostný výbor parlamentu

0
budovy parlamentu v Budapešti (Foto: TASR)

Mimoriadne zasadnutie výboru maďarského parlamentu pre národnú bezpečnosť zvolal v utorok v reakcii na pondelňajšiu streľbu vo Viedni jeho predseda János Stummer z opozičnej strany Jobbik. Informoval o tom spravodajský server 168ora.hu s odvolaním sa na vyhlásenie strany Jobbik.

Cieľom schôdzky uvedeného orgánu je získať odpovede na otázku, či sa atentát nejako dotýka Maďarska a či sa ním mení úroveň bezpečnostnej hrozby v krajine.

Na zasadnutie výboru, ktorého termín Jobbik nespresnil, pozvali predstaviteľov Úradu na ochranu ústavy (AH), Informačného úradu (IH), Protiteroristického centra (TEK), Centra pre informácie o boji proti terorizmu a analýzu kriminality (TIBEK), ako aj Vojenskej národnobezpečnostnej služby (KNSZ).

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán na Facebooku vyjadril plnú podporu Rakúsku “v snahe spoločne chrániť Európu pred sériou teroristických útokov”.

Pri útoku vo Viedni zahynuli v pondelok večer štyria ľudia – dvaja muži a dve ženy. Zranenia utrpelo ďalších najmenej 15 ľudí vrátane jedného policajta. Ten skončil s ťažkými zraneniami.

- Reklama -