V Nemecku sa dohodli na čiastočnom lockdowne od 2. novembra

0
Nemecká kancelárka Angela Merkelová (CDU) (uprostred), premiér spolkovej krajiny Bavorsko a predseda CSU Markus Söder (vpravo) a starosta Berlína Michael Müller (SPD) (vľavo) počas tlačovej konferencie o opatreniach v súvislosti so stúpajúcim počtom ľudí nakazených koronavírusom po videokonferencii s premiérmi 16 spolkových krajín v Berlíne 28. októbra 2020. Foto: TASR

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a premiéri 16 spolkových krajín sa v stredu prostredníctvom videokonferencie dohodli na zatvorení reštaurácii, barov, kín, divadiel i ďalších prevádzok s cieľom zastaviť prudký nárast počtu nových prípadov koronavírusu SARS-CoV-2, informovala agentúra AP.

Opatrenia majú byť v platnosti od budúceho pondelka (2. novembra) najmenej do konca novembra. Zahŕňajú zatvorenie reštaurácií, krčiem, masážnych a kozmetických salónov, fitnescentier i kín, uvádza agentúra DPA.

Na verejnosti budú povolené zhromaždenia najviac desiatich osôb z nie viac ako dvoch rôznych domácností. Zakázané majú byť i verejné udalosti a zápasy futbalovej Bundesligy budú bez divákov.

Školy, škôlky, predajne však zostanú otvorené. Reštaurácie budú môcť predávať jedlo “so sebou”.

Merkelová ľudí takisto vyzvala, aby neuskutočňovali cesty, ktoré nie sú nevyhnutné.

„Teraz ide o to, že tempo šírenia vírusu je mimoriadne vysoké, prežívame exponenciálny nárast počtu infikovaných. Môžeme povedať, že naše zdravotníctvo ešte dnes túto výzvu zvláda, ale keď zostane takéto tempo nárastu počtu infikovaných, tak počas niekoľkých týždňov sa dostaneme na hranice možností nášho zdravotníckeho systému, preto je absolútne jasné, že musíme konať, a to teraz!” zdôraznila kancelárka.

- Reklama -