VIDEO Eurokomisár Šefčovič: Očakávame, že krajiny EÚ pripravia dobré očkovacie stratégie. EK navrhla efektívnu komunikačnú stratégiu proti dezinformáciám

0
Podpredseda Európskej komisie (EK) pre medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad Maroš Šefčovič počas plenárnej schôdze Európskeho parlamentu v stredu 21. októbra 2020 v Bruseli. Foto: TASR/AP

Európska komisia (EK) predstavila v stredu sériu opatrení, ktoré majú pomôcť členským štátom EÚ lepšie zvládať boj proti šíreniu nového koronavírusu. Na dôležitosť týchto opatrení upozornil v rozhovore pre TASR a RTVS aj podpredseda EK Maroš Šefčovič.

Spresnil, že EK odporúča zlepšiť tok informácií medzi členskými krajinami Únie a informovať sa o tom, aké opatrenia sa prijímajú, aby bolo možné lepšie koordinovať spoločné kroky. Ďalšie odporúčania sa týkajú rozšírenia testovania na COVID-19, pripravenosti na očkovanie a informačných kampaní pre verejnosť o dôležitosti očkovania či zachovania slobody cestovania a toku tovarov.

Šefčovič pripomenul, že v oblasti testovania populácie má eurokomisia maximálnu snahu urýchliť zaobstarávanie rýchlych antigénových testov na COVID-19, ktoré sa už využívajú aj na Slovensku. „Som rád, že aj na dnešnom zasadnutí Európskej komisie som mohol informovať o celoplošnom testovaní, s ktorým Slovensko ako prvá krajina začala už počas minulého víkendu,” povedal Šefčovič.

Slovenský eurokomisár zdôraznil, že o navrhovaných opareniach bude predsedníčka EK Ursula von der Leyenová hovoriť aj na štvrtkovom mimoriadnom videosummite EÚ. Odkáže aj na lepšiu spoluprácu krajín pri monitorovaní všetkých mobilných aplikácií na sledovanie kontaktov nakazených osôb, pričom je dôležité, aby tieto aplikácie boli kompatibilné medzi krajinami a všetky informácie sa zbierali v Európskom centre pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC), ktoré tak bude môcť vydávať lepšie a presnejšie odporúčania, ako pokračovať v boji s pandémiou.

Požiadali sme členské krajiny, aby pripravili vakcinačné stratégie.

„Požiadali sme členské krajiny aj o to, aby pripravili vakcinačné stratégie. Doteraz Európska komisia zainvestovala viac ako 2,5 miliardy eur na predkupné práva získať vakcíny, aby každý občan EÚ mohol mať k nim prístup,” vysvetlil Šefčovič. Vyjadril nádej, že prvé funkčné a bezpečné vakcíny budú na trhu EÚ už na prelome rokov. Vysvetlil, že najskôr budú otestované a potom sa prikročí k ich distribúcii členským štátom, ktoré by dovtedy podľa očakávaní eurokomisie mali mať vypracované národné očkovacie stratégie.

Komisia ešte predtým pripravuje “záťažové skúšky”, keď sa na jeden deň dohodne s členskými krajinami na testovaní očkovacej stratégie.

Šefčovič priznal, že v Európe sa s očkovaním spája množstvo dezinformácií, hlavne na sociálnych sieťach, aj preto EK navrhla efektívnu komunikačnú stratégiu, ktorá má objasniť všetky aspekty šírenia nákazy COVID-19 a vysvetliť občanom dôležitosť očkovania a  nevyhnutnosť preočkovať čo najväčšie množstvo Európanov, lebo bez toho nebude možné vybudovať kolektívnu imunitu proti tejto chorobe.

Podpredseda EK upozornil aj na navrhnuté opatrenia pre uľahčenie cestovania. Ocenil, že krajiny EÚ sa už dohodli na spoločnom  “semafore”, čiže farebnom označovaní miery nákazy v regiónoch, teraz však podľa jeho slov treba aj dohodu, aby rovnakým spôsobom fungovali aj karantény a vytvoril sa spolu s ECDC rovnaký zdravotnícky protokol, pokiaľ ide o cestovanie lietadlom alebo inými dopravnými prostriedkami.

Zároveň dodal, že EÚ sa chce poučiť z prvej vlny pandémie, keď rôznorodé národné nariadenia na blokovanie hraníc spôsobili nielen meškanie dodávok zdravotníckeho materiálu, ale viazlo aj zásobovanie potravinami či dôležitými súčiastkami pre priemysel. Nové opatrenie EK navrhuje rozšírenie takzvaných zelených pruhov na hraniciach, čiže aby šoféri kamiónov a diaľkovej dopravy nečakali viac ako 15 minút na hraniciach, aj na iné druhy dopravy – vodné, železničné a letecké.

Šefčovič zdôraznil, že komisári sa na nových usmerneniach dohodli v prítomnosti virológa Piotra Piota, ktorý je hlavným poradcom Von der Leyenovej pre boj s COVID-19.

VIDEO

Šefčovič o nových usmerneniach EÚ pre spoločný boj proti koronavírusu. Zdroj: TASR
- Reklama -