Berlínsky Inštitút Roberta Kocha sa stal terčom kybernetického útoku

0
Budova nemeckého Inštitútu Roberta Kocha (RKI) v Berlíne. Foto: TASR

Minulotýždňový výpadok na internetovej stránke nemeckého Inštitútu Roberta Kocha (RKI), ktorý každodenne zverejňuje nové údaje o koronavírusovej pandémii, bol dôsledkom kybernetického útoku. Uviedol to v stredu hovorca Centra informačných technológií (ITZBund), ktorý tak potvrdil správu, ktorú predtým zverejnil týždenník Der Spiegel.

Hackerský útok, pri ktorom ale nedošlo k úniku dát, sa odohral minulý štvrtok 22. októbra v čase 08.00 h – 10.00 h a krátko po 12.00 h. Ľuďom, ktorí do webového prehliadača zadali adresu RKI, sa zobrazila len biela stránka s hlásením chyby. Útok nepostihol ale zobrazenie tabuľky, ktorá udáva aktuálne čísla počtu nakazených a obetí, ani funkcie koronavírusovej mobilnej aplikácie.

„Útok bol odvrátený cieleným sprísnením bezpečnostných mechanizmov na webovej stránke (RKI),” povedal hovorca ITZBund. Dodal, že ešte v rovnaký deň boli prijaté ďalšie opatrenia, ktoré majú v budúcnosti zabrániť ďalším podobným útokom.

RKI je nemeckým spolkovým úradom pre infekčné choroby a už mesiace je v kontexte pandémie v centre záujmu verejnosti, približuje stanica ORF.

Minulý týždeň došlo v Berlíne aj k fyzickým útokom na budovu RKI, pripomína ORF. Ako uviedla miestna polícia, v noci na nedeľu páchatelia, ktorí z miesta činu ušli, hodili na fasádu budovy RKI v štvrti Tempelhof-Schöneberg zápalné predmety. Terčom útoku, pri ktorom nikto neutrpel zranenia, sa teda nestala hlavná budova inštitútu na severozápade nemeckej metropoly. Keďže išlo o útok na majetok inštitútu RKI, polícia preveruje i politický motív tohto činu.

- Reklama -