Šikuta je pripravený navrhnúť dočasné pozastavenie funkcie sudcovi Kolcunovi

0
Predseda Najvyššieho súdu SR Ján Šikuta. Foto: TASR

Predseda Najvyššieho súdu (NS) SR Ján Šikuta je pripravený okamžite navrhnúť sudcovi Jozefovi Kolcunovi dočasné pozastavenie funkcie, ak na to budú dôvody. Informovala o tom hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová s tým, že Šikuta sa o stredajšom zásahu NAKA, pri ktorom mal byť zadržaný Kolcun, dozvedel len z médií.

Predseda NS SR doposiaľ oficiálne nedisponuje žiadnymi konkrétnymi informáciami, a teda nemá vedomosť, prečo bol sudca zadržaný. “V prípade, že tieto informácie preukážu existenciu dôvodných pochybností o tom, či sudca spĺňa predpoklady sudcovskej spôsobilosti, a došlo z jeho strany k takému konaniu, ktorým bola vážne ohrozená dôveryhodnosť súdnictva, je predseda NS SR pripravený okamžite navrhnúť sudcovi Kolcunovi dočasne pozastaviť funkciu,” uviedla Važanová.

Pri akcii s krycím názvom Víchrica zadržala NAKA viaceré osoby. Viaceré médiá informujú, že ide o ľudí z prostredia justície. Medzi zadržanými menujú bývalú podpredsedníčku Najvyššieho súdu SR Jarmilu Urbancovú, sudcu Najvyššieho súdu Jozefa Kolcuna či bývalú podpredsedníčku Okresného súdu Bratislava I Katarínu Bartalskú. Zadržaný má byť aj právnik Zoroslav Kollár či bratislavská sudkyňa Otília Doláková.

- Reklama -