Belgicko potvrdilo rekordný počet nových prípadov koronavírusu

0
Ľudia s ochrannými rúškami kráčajú okolo hodín na bývalej budove burzy 23. októbra 2020 v Bruseli. (Foto: TASR/AP)

Belgicko potvrdilo rekordných 15 432 nových prípadov koronavírusu SARS-CoV-2 za posledných 24 hodín, informovala v sobotu agentúra DPA s odvolaním sa na údaje inštitútu verejného zdravia Sciensano.

Ide o tretí rekordný denný nárast za posledný týždeň. Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) v piatok informovalo, že Belgicko s populáciou 11,5 milióna ľudí zaregistrovalo za posledných 14 dní približne 1020 nových infekcií na 100.000 obyvateľov. Belgicko tak patrí v súčasnosti medzi najviac postihnuté krajiny v Európe, pokiaľ ide o šírenie koronavírusu, uviedla DPA.

Belgický premiér Alexander De Croo v piatok oznámil nové sprísnenie vládnych opatrení, ktorí majú spomaliť šírenie nového typu koronavírusu. Opatrenia by mali byť v platnosti jeden mesiac. Týkajú sa športových a kultúrnych podujatí, zábavných parkov a aktivít pre mládež. V platnosti zostáva aj zákaz nočného vychádzania medzi polnocou a 05.00 h hodinou ráno.

Úrady však vyzývajú občanov, aby do práce chodili radšej po vlastnej linke, najlepšie pešo alebo na bicykli.

Nemocnice prešli na fázu 2A, čo znamená vyhradenie 60 percent lôžok pre pacientov s COVID-19. Termíny operácií, ktoré nie sú nevyhnutné, sa posunú o štyri týždne, urgentné prípady sa však neodkladajú.

- Reklama -