V Nemecku opäť prudko stúpa dopyt po toaletnom papieri a dezinfekcii

0
Dôchodkyňa nesie toaletný papier na ulici v Drើďanoch. (Foto: TASR)

Aj Nemecko v týchto dňoch zápasí s druhou vlnou pandémie nového koronavírusu a počet infikovaných láme rekordy. V krajine tak podobne ako na jar strmo vzrástol predaj toaletného papiera a dezinfekčných prostriedkov. Informoval o tom spolkový štatistický úrad Destatis.

„Predaj toaletného papiera a dezinfekčných prostriedkov v Nemecku opäť stúpa. Takzvané nákupy škrečkov sa tak začínajú odznova,” uviedol úrad na sociálnej sieti Twitter. V Nemecku sa výrazy spojené so škrečkom požívajú na opis hromadenia zásob, prípadne panické nákupy.

Konkrétne sa podľa údajov Destatisu minulý týždeň zvýšil predaj toaletného papiera v krajine o 89,9 % v porovnaní, zatiaľ čo dopyt po dezinfekčných prostriedkoch vzrástol o 72,5 % a po mydle o 62,3 %.

Nemecko pritom dokázalo na jar zvládnuť pandémiu oveľa lepšie ako iné veľké európske krajiny, napríklad Británia a Francúzsko. Aj teraz je na tom stále lepšie ako susedia v Európe. Napriek tomu, že aj v Nemecku posledné týždne počet nových prípadov nákazy neustále a výrazne stúpa.

Vo štvrtok (22. 10.) Nemecko prvýkrát hlásilo viac ako 10 000 infikovaných.

Destatis v súvislosti s nákupmi poukázal na údaje maloobchodníkov z tohoročnej jari, ktoré ukázali, že vo februári prispelo vytváranie si zásob každodenných potrieb pred očakávanými blokádami a karanténnymi opatreniami k prudkému nárastu ich predaja, ktorý vysoko prekonal očakávania.

- Reklama -