Trump: Vzťahy s Izraelom chce znormalizovať ďalších päť arabských krajín

0
Americký prezident Donald Trump telefonuje s lídrami Sudánu a Izraela 23. októbra 2020 vo Washingtone. V pozadí zľava americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo, poradca amerického prezidenta Donalda Trumpa Jared Kushner a poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Robert O'Brien. (Foto: TASR/AP)

Americký prezident Donald Trump v piatok povedal, že svoje vzťahy s Izraelom chce znormalizovať ešte minimálne ďalších päť arabských krajín. Trump to vyhlásil bezprostredne po tom, ako oznámil, že k normalizácii vzťahov so židovským štátom sa rozhodol pristúpiť Sudán, informovala agentúra AFP.

„Máme tu prinajmenšom ďalších päť, ktoré sa chcú pridať,” povedal Trump novinárom v Bielom dome v spojitosti s trojstranným telefonickým rozhovorom, ktorý absolvoval s premiérmi Sudánu a Izraela.

Trump zároveň vyjadril očakávanie, že vzťahy s Izraelom normalizuje aj Saudská Arábia, jeden z kľúčových hráčov v oblasti Blízkeho východu.

Prezident Trump tesne predtým oznámil, že Sudán sa rozhodol normalizovať svoje vzťahy s Izraelom.

K oznámeniu došlo po tom, ako americký prezident oficiálne informoval americký Kongres, že chce vyradiť Sudán z amerického zoznamu krajín podporujúcich terorizmus. Proces vyradenia má tak teraz v rukách Kongres, ktorý musí podniknúť príslušné legislatívne kroky.

Plánovanú normalizáciu vzťahov Izraela a Sudánu následne potvrdil izraelský premiér Benjamin Netanjahu a informovali o nej aj sudánske štátne médiá.

Sudán je v poradí piatou prevažne arabskou krajinou, ktorá sa rozhodla nadviazať oficiálne vzťahy s Izraelom. V septembri tak urobili SAE a Bahrajn, pričom dávnejšie v minulosti k takýmto dohodám pristúpili Egypt (v roku 1979) a Jordánsko (v roku 1994).

Aj historické dohody Izraela so SAE a Bahrajnom sprostredkovali Spojené štáty. Dosiahnutie týchto “mierových dohôd” oznámil taktiež práve Trump (so SAE 13. augusta a s Bahrajnom 11. septembra), ktorý považuje dohodu so SAE za svoj veľký diplomatický úspech pred novembrovými prezidentskými voľbami v USA.

- Reklama -