Pompeo vyzval Arménsko a Azerbajdžan, aby dodržiavali prímerie

0
Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo. Foto: TASR/AP

„Spojené štáty vyzývajú Azerbajdžan a Arménsko, aby plnili svoje záväzky týkajúce sa prímeria, ako bolo dohodnuté, a prestali ostreľovať civilné oblasti, napríklad mestá Gjandža a Stepanakert,” napísal Pompeo na Twitteri.

„Smútime nad stratou ľudských životov a sme naďalej oddaní mierovému riešeniu,” dodal šéf americkej diplomacie.

Boje medzi oboma krajinami prebiehajú o sporný región Náhorného Karabachu, enklávu na území Azerbajdžanu s prevažne arménskym obyvateľstvom. Gjandža je druhé najväčšie azerbajdžanské mesto a Stepanakert hlavným mestom Náhorného Karabachu. Ide o separatistický región, podporovaný Arménskom, Azerbajdžan ho však pokladá za svoje územie.

Rusko má vedúcu úlohu v diplomatických snahách o ukončenie bojov, ktoré sú v súčasnosti medzi bývalými sovietskymi republikami od roku 1994 najťažšie. Spomínané prímerie dohodli arménsky a azerbajdžanský ministri zahraničných vecí a začalo platiť v sobotu od poludnia, po 11 hodinách rokovaní v Moskve.

Prímerie sa však nedodržiava, pričom Rusko, Európska únia a Irán už skôr vyzvali všetky strany, aby ho neporušovali.

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v utorok vyzval Arménsko a Azerbajdžan, aby dodržiavali dohodnuté prímerie, ktoré sa porušuje. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

- Reklama -