Komora potravinárov je sklamaná, že prezidentka podpísala novelu o odpadoch. Nejde o preferenciu záujmov niektorých aktérov? pýta sa

0
Jana Venhartová, riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska (Foto: TASR)

Potravinárska komora Slovenska (PKS) je sklamaná, že prezidentka Zuzana Čaputová “ako garant dodržiavania princípov právneho štátu” podpísala novelu zákona o odpadoch. Informovala o tom Monika Mičúchová z PKS.

Novela zákona o odpadoch je podľa PKS prijímaná v dobe, keď sa opäť zavádzajú obmedzenia v súvislosti s ochorením COVID-19. To vystavuje podľa komory nielen podnikateľskú sféru, ale aj samotných zamestnancov veľkej neistote z pohľadu ich ďalšej budúcnosti. Schválený zákon nebol podľa komory riadne odôvodnený.

„Počas celého legislatívneho procesu pritom neboli predložené žiadne relevantné ekonomické dáta odôvodňujúce naliehavosť skráteného legislatívneho procesu ani návrhy systémových opatrení. Legislatívny návrh bol predložený na základe odôvodnenia s hromadiacim sa odpadom v dôsledku ochorenia COVID-19, ktorým však nebol odpad v systéme triedeného zberu,” priblížila Mičúchová.

Schválením a podpísaním zákona prijatého v skrátenom legislatívnom konaní na základe vágneho odôvodnenia sa podľa PKS vytvára “nebezpečný precedens, ktorý používa zásterku ochorenia COVID-19 na potláčanie princípov právneho štátu, predvídateľnosti právnej úpravy a potreby zavádzania systémových opatrení”.

Komora tvrdí, že potravinárska výroba bola dlhodobo vládami zanedbávaná a vyčleňovaná mimo finančnej podpory. „Napriek dlhodobým vyhláseniam, že celý sektor je v kritickom stave, potravinári namiesto podpory čelia prijímaniu nesystémových riešení s významným finančným dosahom na ich ekonomickú situáciu,” dodala Mičúchová.

Komora sa pýta, či “v skutočnosti pri novele zákona o odpadoch nejde o preferenciu záujmov niektorých aktérov v systéme triedeného zberu, ako je naznačené v samotnom vyhlásení prezidentskej kancelárie”.

Z novely zákona o odpadoch vyplýva, že organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV) pre obaly budú mať povinnosť po vypovedaní zmluvy s obcou zabezpečiť zber odpadu, až kým obec neuzatvorí zmluvu s inou organizáciou. Prijatím novely sa zároveň posúva začiatok zavedenia zálohovania späť na pôvodný termín 1. januára 2022. Novelu zákona podpísala prezidentka ešte v piatok (9. 10.), a to aj napriek tomu, že vnímala viacero výhrad k tomuto zákonu.

Čaputová v novele nevidí kolíziu s ústavou, hoci si podľa jej hovorcu Martina Strižinca uvedomuje, že mechanizmus cenovej regulácie nákladov na triedený zber odpadu môže oprávnene vyvolať otázniky o hrozbe neprimeraného zásahu do hospodárskej súťaže. Z tohto dôvodu považuje za nevyhnutné, aby novelou predpokladaný proces stanovenia minimálnej výšky nákladov na zabezpečenie triedeného zberu prebehol konsenzuálne, so silnou participáciou a po dôkladnom vypočutí.

- Reklama -