Cichanovská vystúpi pred poslancami francúzskeho parlamentu

0
Bieloruská opozičná líderka Sviatlana Cichanovská prichádza na stretnutie s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom vo Vilniuse v utorok 29. septembra 2020. Foto: TASR/AP

Predstaviteľka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská sa prihovorí poslancom francúzskeho parlamentu. Povedala to v utorok po stretnutí s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom v Litve, informuje agentúra AFP.

„Dostali sme pozvanie vystúpiť vo francúzskom parlamente a prijali sme ho,” povedala Cichanovská pre AFP.

Schôdzka s Macronom je doteraz najvýznamnejším politickým stretnutím Cichanovskej, ktorá bola po prezidentských voľbách z 9. augusta nútená odísť z Bieloruska. Doteraz sa stretla s lídrami Poľska a Litvy, ako aj s ministrami zahraničných vecí krajín EÚ a predniesla prejav adresovaný Rade OSN pre ľudské práva a Európskemu parlamentu.

Macron na schôdzke s Cichanovskou prisľúbil, že pomôže sprostredkovať riešenie politickej krízy v Bielorusku.

„(Macron) podporuje myšlienku mediácie, pretože chápe, že pre začatie rokovaní s (prezidentom Alexandrom) Lukašenkom je potrebné zapojenie vplyvných krajín. Je pripravený s tým pomôcť,” uviedla Cichanovská. „Myslím si, že o Bielorusku bude hovoriť s ruskou stranou a urobí všetko pre to, aby Rusko zapojil do týchto rokovaní,” dodala.

„U pána Macrona nejde len o politický záujem, ale predovšetkým o záujem ako človeka, pretože sú pošliapavané naše práva, máme diktatúru. Rozumie ľuďom, ktorí bojujú za svoje práva,” dodala Cichanovská.

Cichanovská takisto vyzvala na čo najrýchlejšie vyriešenie politickej krízy v Bielorusku a zorganizovanie slobodných a spravodlivých volieb do konca tohto roka.

- Reklama -