Cichanovská vystúpila cez videoprenos v Rade OSN pre ľudské práva

0
Bývalá kandidátka prezidentských volieb v Bielorusku Sviatlana Cichanovská. Foto: TASR/AP

Líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská vystúpila v piatok prostredníctvom videoprenosu v Rade OSN pre ľudské práva. Vo svojom prejave žiadala, aby bieloruské úrady ukončili násilie voči demonštrantom a vypísali slobodné a spravodlivé voľby, informovala agentúra Reuters.

S prejavom v Rade OSN pre ľudské práva, ktorá sa v piatok zaoberala aktuálnou situáciou v Bielorusku, vystúpil aj bieloruský veľvyslanec pri OSN v Ženeve Jurij Ambrazevič. Ten naopak uviedol, že považuje za neprijateľné využívať Radu OSN na zasahovanie do volieb v Bielorusku.

Masové protesty vypukli v Bielorusku po zverejnení výsledkov prezidentských volieb z 9. augusta, keďže veľká časť verejnosti odmietla oficiálne volebné výsledky uznať. Na základe nich zvíťazil s viac ako 80 percentami hlasov prezident Alexandr Lukašenko, ktorý je pri moci už vyše 25 rokov, zatiaľ čo jeho hlavná súperka Cichanovská získala približne desať percent hlasov.

Kritici tvrdia, že voľby boli zmanipulované, pričom ich výsledky neuznáva ani Európska únia.

Foto: TASR/AP

Protesty v Bielorusku si vyžiadali aj obete na životoch, ktorých počet sa v závislosti od zdroja rôzni. Na demonštráciách tiež došlo k množstvu tvrdých zásahov zo strany príslušníkov bezpečnostných síl.

Cichanovská odišla dva dni po voľbách do Litvy. Jej kolegovia potom uviedli, že odchodu predchádzal trojhodinový rozhovor s predstaviteľmi mocenských štruktúr Bieloruska v kancelárii šéfky Ústrednej volebnej komisie Lidzije Jarmošynovej. Lukašenko neskôr tvrdil, že Cichanovskej pomáhal pri odchode z Bieloruska na jej vlastnú žiadosť.

Na podnet Cichanovskej následne jej priaznivci 18. augusta vytvorili Koordinačnú radu s cieľom dosiahnuť odovzdanie moci v krajine prostredníctvom nových volieb. Bieloruské orgány však tento orgán považujú za protiústavný. Momentálne sú takmer všetci členovia predsedníctva Koordinačnej rady buď zadržaní, alebo mimo Bieloruska.

- Reklama -