USA: Lincolnove vlasy a telegram o atentáte naňho vydražili za 81 000 dolárov

0
Na snímke z júla 2020 prameň vlasov 16. amerického prezidenta Abrahama Lincolna na zakrvavenom telegrame v Bostone. (Foto: TASR/AP)

Na aukcii v americkom meste Boston v sobotu vydražili prameň vlasov 16. prezidenta USA Abrahama Lincolna spolu so zakrvaveným telegramom o jeho atentáte z roku 1865, a to za 81 125 dolárov (približne 68 475 eur). Informovala o tom v nedeľu agentúra AP.

Lincolna zavraždil John Wilkes Booth vo washingtonskom Fordovom divadle 14. apríla 1865.

Dražobníci v bostonskom aukčnom dome RR Auction uviedli, že asi päťcentimetrový prameň vlasov bol Lincolnovi odrezaný počas jeho pitvy. Vlasy následne odovzdali doktorovi Lymanovi Beecherovi Toddovi, prednostovi poštového úradu a bratrancovi Lincolnovej manželky Mary Toddovej Lincolnovej, ktorý bol pri pitve taktiež prítomný.

Vlasy sú pripevnené k oficiálnemu telegramu Vojnového oddelenia zo 14. apríla 1865, adresovanému Toddovi.

Aukčný dom podľa agentúry AP zaručil pravosť prameňa vlasov a telegramu. Syn Lymana Beechera Todda, James Todd, údajne v liste z roku 1945 napísal, že vlasy boli celý čas vo vlastníctve jeho rodiny. Naposledy ich predali v roku 1999.

„Ak sa zaoberáte vzorkami Lincolnových vlasov, proveniencia je všetko. V tomto prípade vieme, že prameň pochádza od člena rodiny, ktorý stál pri prezidentovej posteli,” uviedol v správe výkonný viceprezident aukčného domu Bobby Livingston.

Spomínaný telegram je podľa AP dôležitý, pretože vyvrátil konšpiračnú teóriu, podľa ktorej mal naplánovať atentát na Lincolna vtedajší minister vojny Edwin Stanton. Podľa istých ľudí mal Stanton nariadiť narušenie vojenskej komunikácie, čo malo umožniť Boothovi uniknúť. Na základe časovej značky na telegrame sa však zistilo, že telegrafné linky boli funkčné aj v čase atentátu na 16. amerického prezidenta.

- Reklama -