Starosta Portlandu zakázal polícii slzotvorný plyn na demonštrantov

0
Starosta amerického mesta Portland Ted Wheeler sa do prezidenta Trumpa pustil na tlačovej konferencii k situácii po zastrelení prívrženca krajnej pravice. Foto: TASR/AP

Starosta mesta Portland v americkom štáte Oregon, kde sa už sto dní konajú demonštrácie proti rasizmu a policajnej brutalite, vo štvrtok nariadil miestnej polícii, aby “s okamžitou platnosťou až do odvolania” prestala používať na rozohnanie davu počas protestov slzotvorný plyn. Informovala o tom agentúra AFP.

Portlandského starostu Teda Wheelera ostro kritizovalo hnutie Black Lives Matter, ktorého prívrženci vyšli na protest do ulíc po smrti Afroameričana Georgea Floyda, ktorého brutálnym zásahom v máji v meste Minneapolis usmrtil belošský policajt.

Wheeler, ktorý okrem funkcie starostu zastáva aj post šéfa miestnej polície, sa stretol s obvineniami, že si neplní záväzky týkajúce sa znižovania rasovej diskriminácie a policajného násilia.

Policajti vo vojenskej výzbroji používajú slzotvorný plyn na potlačenie protestu. Foto: TASR/AP

„Je na čase, pre všetkých, obmedziť násilie v našej komunite. Všetci chceme zmenu. Všetci máme možnosť a povinnosť priniesť zmenu. Všetci sa chceme zamerať na hlavnú otázku – spravodlivosť pre ľudí tmavej pleti a pre ľudí farebnej pleti,” povedal Wheeler vo vyhlásení.

Policajti reagujú počas protestu demonštrantov v uliciach Portlandu 5. septembra 2020. Portland je epicentrom protestov hnutia Black Lives Matter (BLM) od májového zabitia Afroameričana Georga Floyda políciou. Foto: TASR/AP

Nočné protesty, ktoré sa konajú v rôznych častiach Portlandu – niekedy dokonca v rezidentských oblastiach –, sa často končia nasadením slzotvorného plynu zo strany polície. Zákaz jeho používania však neplatí pre štátnych policajtov, ktorí nespadajú pod starostu Portlandu, ale pod oregonského guvernéra, doplnila AFP.

- Reklama -