V NR SR sa vypočúvaním Šorla skončil híring kandidátov na ústavného sudcu

0
Kandidát na post ústavného sudcu Robert Šorl. Foto: TASR

Ústavnoprávny výbor Národnej rady (NR) SR ukončil vo štvrtok večer vypočúvanie kandidátov na ústavných sudcov. Ako posledný sa pred poslancov postavil Robert Šorl, o tento post sa uchádza už po šiesty raz. Členovia výboru odobrili všetkých ôsmich kandidátov.

Šorl je predsedom Okresného súdu v Prievidzi, do funkcie ho nominovala Právnická fakulta Trnavskej univerzity v Trnave. Členovia výboru sa ho okrem iného pýtali aj na rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Sudcovia podľa neho rozhodovali podľa práva, skonštatoval, že proces nie je ukončený, pôjde ešte na odvolacie inštancie.

„Verím, že právo zvíťazí, ale nepoviem, že právo je v odsudzujúcom výroku alebo oslobodzujúcom výroku,” dodal Šorl.

Verejný híring počas štvrtka absolvovalo sedem z ôsmich uchádzačov o post sudcu Ústavného súdu (ÚS). Stanislav Irsák sa totiž odmietol na vypočúvaní zúčastniť.

Okrem Irsáka a Šorla chcú byť ústavnými sudcami aj Ladislav Juszkó, Michal Matulník, Daniel Krošlák, Štefan Kseňák, Miroslav Babják a Andrea Olšovská. Viacerí z nich kandidujú na tento post opätovne.

Parlament má voliť dvoch kandidátov na ústavného sudcu na schôdzi, ktorá sa začína 16. septembra. Prezidentka SR Zuzana Čaputová má z nich vymenovať jedného sudcu Ústavného súdu.

Na Ústavnom súde sa uvoľnilo miesto sudcu po tom, ako sa Mojmír Mamojka vzdal funkcie. Zanikla mu na konci mája. Z postu ústavného sudcu sa rozhodol odísť po medializovaných informáciách o jeho kontakte s Marianom Kočnerom.

- Reklama -