Blanár víta prezidentkino konanie v súvislosti s úmrtím Jozefa Chovanca

0
Na snímke poslanec NR SR Juraj Blanár (Smer-SD). Foto: TASR

Predseda Zahraničného výboru Národnej rady (NR) SR Juraj Blanár (Smer-SD) víta kroky prezidentky Zuzany Čaputovej v súvislosti s úmrtím slovenského občana Jozefa Chovanca v Belgicku. Vyplýva to z jeho reakcie na prezidentkino štvrtkové vyhlásenie, že požiada Belgicko, aby zvážilo účasť slovenského experta na vyšetrovaní udalosti. Blanár zároveň hovorí o neskorom prijatí úlohy pre ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka (nominant SaS) vládou.

„Dôležité je, že hlava štátu koná v záujme toho, aby sme sa čím skôr dozvedeli odpovede na otázky, ako a prečo musel zomrieť nevinný občan Slovenska a prečo sa to dva a pol roka záhadným spôsobom zahmlieva,” uviedol Blanár s tým, že to, či sa prezidentka pri svojom rozhodnutí inšpirovala návrhom vyhlásenia NR SR z dielne Smeru-SD, ktoré parlament nedávno odmietol, v súčasnosti nie je podstatné.

Vláda podľa jeho slov až v stredu (9. 9.) prijala úlohu pre ministra zahraničných vecí, aby intervenoval u belgickej vlády riadne vyšetrenie úmrtia občana SR v Belgicku.

„Neskoro, ale predsa, pretože od zverejnenia videí, ktoré ukázali policajnú brutalitu, uplynuli už tri týždne,” dodal.

Líder Smeru-SD Robert Fico poznamenal, že nebyť ich strany, prípad by bol zamietnutý pod koberec.

„Je veľká škoda, že ešte v auguste, keď predkladala v NR SR rovnaký návrh strana Smer-SD, tak ho vládna koalícia expresne odmietla a nepodporila ho ani prezidentka. Ak by sa to nestalo, už týždeň sme mohli mať v Belgicku svojich vyšetrovateľov, ktorí by boli jednoznačnými prínosom vo vyšetrení,” myslí si Fico. Krok prezidentky však vítajú.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová.Foto: TASR

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vo štvrtok informovala, že požiada Belgicko, aby zohľadnilo požiadavku rodiny zosnulého Chovanca o účasti slovenského experta pri vyšetrovaní udalosti. Podľa prezidentky môže jeho prítomnosť pomôcť lepšie objasniť okolnosti prípadu a priniesť viac dôvery v celý vyšetrovací proces. Dodala, že smrť, pri ktorej je podozrenie, že nastala v dôsledku policajného zákroku, je neospravedlniteľná. Odsúdila všetky formy policajnej brutality voči občanovi ktorejkoľvek krajiny.

Slovák Jozef Chovanec zomrel v Belgicku vo februári 2018 po potýčke s políciou na letisku v meste Charleroi. Podľa pôvodných informácií prelomil letiskovú bariéru a nastúpil do lietadla neoprávnene. Malo dôjsť k potýčke, pričom letisková polícia ho vyviedla a umiestnila do cely predbežného zadržania, kde sa mal Chovanec dopustiť sebapoškodenia.

Na videozábere z policajnej kamery lekárka kontroluje Slováka Jozefa Chovanca v cele predbežného zadržania na letisku vo valónskom meste Charleroi 24. februára 2018. Foto: TASR/AP

Zo záznamu priemyselnej kamery však vidno, ako jedna zo zasahujúcich policajtiek hajluje, zatiaľ čo piati ďalší policajti sedia a kľačia na hrudi Chovanca a smejú sa z nacistického pozdravu svojej kolegyne. Podľa videozáznamu policajti kolenami na hrudi imobilizovali Chovanca počas 16 minút.

- Reklama -