Pachingera, odsúdeného v kauze nebankoviek, prepustia zajtra na slobodu

0
Patrik Pachinger (Autor: TASR)

Patrika Pachingera, právoplatne odsúdeného za podvod na nebankové subjekty BMG Invest a Horizont Slovakia, prepustia na slobodu z výkonu trestu odňatia slobody v stredu (9. 9.). Prepustiť by ho mali ráno z Ústavu na výkon väzby (ÚVV) a Ústavu na výkon trestu odňatia slobody (ÚVTOS) v Bratislave. Médiám potvrdil na Okresnom súde (OS) Bratislava I Pachingerov obhajca Jaroslav Šášik. Na OS BA I aktuálne čelí Pachinger žalobe v inej kauze sprenevery.

Patrik Pachinger je známy z kauzy podvodov na nebankovkách, v ktorej figuroval spolu s Dávidom Brtvom a Jozefom Majským. Vytváraním falošných pohľadávok voči spoločnostiam mala trojica spôsobiť škodu vtedajších 448 miliónov korún (14 870 875 eur), zo zatvorených pobočiek sa mala pritom obohatiť o 53 miliónov korún (1 milión 759 277 eur).

V kauze nebankoviek ho uznal za vinného prvostupňový Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku, napokon ho Najvyšší súd SR (NS SR) 28. marca 2018 odsúdil na sedem rokov väzenia. Od júla 2018 si odpykával zvyšok svojho trestu. V minulosti bol takmer päť rokov vo väzbe, tá sa mu zarátala do trestu.


Pachinger aktuálne informácie, že Vrchný súd v Prahe zamietol sťažnosť Jozefa Majského voči väzobnému stíhaniu, odmietol komentovať so slovami, že “nemá na to dôvod”. Upozornil, že v rámci nebankoviek mimo podaného dovolania na NS SR sa avizujú podania aj na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu.

Spomínané pojednávanie v kauze sprenevery v utorok sudca  OS BA I odročil na koniec októbra. Podľa obžaloby mal Pachinger v desiatich skutkoch v rokoch 2010 až 2013 od poškodených pod prísľubom vyplácania mesačných výnosov z poskytnutej sumy vylákať finančné prostriedky v celkovej čiastke 959.750 eur, ktoré však podľa prísľubu nezhodnotil, prípadne použil na vyplácanie iných. Tým mal poškodeným spôsobiť škodu v celkovej sume vyše 840.000 eur.

- Reklama -