Matovič: Za príčinou holokaustu je aj nedostatok kritického myslenia

1
Múzeum holokaustu v Seredi, archívna snímka (Foto: TASR)

Ak by sme si dokázali klásť otázky a kriticky rozmýšľať pri tom, čo symbol zla Adolf Hitler svojho času tvrdil, nikdy by sme sa tak ďaleko nedostali. Pri pietnej spomienke na obete holokaustu a rasového násilia a návšteve Múzea holokaustu v Seredi to vyhlásil premiér SR Igor Matovič (OĽANO).

„Neboli sme schopní odolať politikovi, ktorý sa v čase hospodárskej krízy snažil prísť s riešením, ktoré poukáže na páchateľa, ktorý je vlastne príčinou všetkého zla, a našiel si tých, ktorí sa nedokázali brániť,” uviedol premiér.

Ako doplnil, už v období predtým boli Židia v Európe často vystavovaní posmeškom a pohŕdaniu. „A preto už v čase krízy bolo veľmi ľahké urobiť ďalší krok. Začať ľudí huckať a ukazovať prstom na Židov, na postihnutých, Rómov či ľudí iného politického presvedčenia. A nakoniec ich označiť žltými hviezdami a povedať, že títo ľudia sú príčinou tohto zla,” uviedol v príhovore Matovič

Múzeum holokaustu v Seredi vzniklo v priestoroch bývalého pracovného a koncentračného tábora. Jeho súčasťou je vzdelávacie stredisko. Múzeum zároveň slúži aj ako pamätník všetkých zavraždených Židov zo Slovenska, pričom ním prešlo v rokoch 1941 až 1945 približne 16 000 Židov, z ktorých väčšinu zavraždili počas holokaustu. Tábor v Seredi predstavuje jediný autentický pracovný a koncentračný tábor z obdobia druhej svetovej vojny na území Slovenska.

- Reklama -

1 komentár

  1. Ten šašo z Trnavy Mat_ovič nám tu ide niečo hovoriť o kritickom myslení? To hádam nemyslí vážne? Kde sa podelo jeho kritické myslenie, keď si za vzor zobral NSDAP? Nebol to náhohdou on sám ktorý chcel mať voličskú základňu tak veľkú ako mala táto strana? Nepovedal to snáď on sám? Ozaj kedy začne trestné stíhanie toho šaša Mat_oviča za propagáciu fašizmu? Kde je teraz ten idi. Ot Ho_nz? Dáko si nerobí svoju robotu ako sa javí, že? Keby to prehlásil Ma_zurek, alebo Kot_leba tak už dávno sedia vo vyšetrovacej väzbe!!! Kritické myslenie!!!

Comments are closed.