USA: Biely dom vyzval Rusko, aby rešpektovalo suverenitu Bieloruska

0
Hovorkyňa Bieleho domu Kayleigh McEnanyová počas tlačovej konferencie v Bielom dome vo Washingtone 31. augusta 2020. Foto: TASR/AP

Americký Biely dom vyzval v pondelok Rusko, aby “rešpektovalo” bieloruskú suverenitu a právo slobodne si vybrať vlastných lídrov, píše agentúra AFP.

„Rusko musí rešpektovať bieloruskú suverenitu a právo jeho obyvateľov vybrať si vlastných lídrov slobodne a férovo,” povedala novinárom hovorkyňa Bieleho domu Kayleigh McEnanyová.

Rusko podporuje súčasného bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Ruský prezident Vladimir Putin naznačil, že by mohol do susedného Bieloruska vyslať vojenské jednotky v prípade, ak sa “situácia vymkne kontrole”.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v pondelok oznámil, že obaja lídri sa v priebehu nadchádzajúcich dvoch týždňov stretnú v Moskve.

V nedeľu tlačové oddelenie Kremľa informovalo, že Putin a Lukašenko sa v telefonickom rozhovore dohodli, že v nadchádzajúcich týždňoch usporiadajú stretnutie. Dodalo, že v telefonáte obe strany potvrdili plány na ďalšie posilnenie rusko-bieloruského spojenectva a rozšírenie vzájomne výhodnej spolupráce vo všetkých oblastiach.

Ľudia s heslami Nie sme hovädzí dobytok, nie sme ovce, sme pracovníci MTZ, nie je nás 20, je nás 16 000 protestujú proti brutálnemu zásahu polície proti demonštrantom po prezidentských voľbách v centre Minska 14. augusta 2020. Foto: TASR/AP

V Bielorusku vypukli demonštrácie proti Lukašenkovi bezprostredne po oznámení výsledkov prezidentských volieb z 9. augusta, podľa ktorých oficiálne zvíťazil Lukašenko so ziskom 80,1 percenta hlasov, čím si zabezpečil šieste funkčné obdobie v tomto úrade.

Jeho hlavná súperka Sviatlana Cichanovská, ktorá získala 10,12 percenta hlasov, i ďalší opoziční kandidáti výsledky odmietli. Neuznáva ich ani Európska únia.

- Reklama -