Oddnes platia obmedzenia pri hromadných podujatiach. Prinášame podrobnosti aj o ďalších opatreniach

0
covid-19, koronavírus
Ilustračná snímka. Foto: Pixabay

Od utorka vstúpilo do platnosti opatrenie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktoré pre zamedzenie šírenia nového koronavírusu od 1. septembra zakazuje usporadúvať hromadné športové, kultúrne či spoločenské podujatia v exteriéroch nad 1000 osôb alebo v interiéroch nad 500 osôb. Výnimku zo zákazu budú mať hromadné podujatia, ktorých všetci účastníci budú disponovať negatívnym výsledkom testu na ochorenie COVID-19, a to nie starším ako 12 hodín. TASR o tom informovala hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková.

Tento zákaz sa nevzťahuje na bohoslužby, prvé sväté prijímanie, sviatosť birmovania, pohrebné obrady a sobášne obrady vrátane civilných. Obmedzenie sa netýka ani zasadnutia a schôdze štátnych orgánov, orgánov územnej samosprávy či zasadnutia, ktoré sa uskutočňuje na základe zákona.

ÚVZ upozorňuje, že pri usporadúvaní hromadných podujatí je potrebné dodržiavať viaceré povinnosti. Napríklad vstup a pobyt v mieste hromadného podujatia môže byť umožnený len s prekrytými hornými dýchacími cestami. Potrebná je častá dezinfekcia priestorov. Pri vstupe do budovy musia byť dávkovače na dezinfekciu rúk. Zakazuje sa aj podávanie rúk.

covid-19, coronavirus, distance
Foto: geralt, Pixabay

„Odporúča sa dodržiavanie dvojmetrových rozstupov medzi osobami,” uvádza vo svojom opatrení úrad. Rozstupy nemusia dodržiavať osoby žijúce v spoločnej domácnosti, partneri, osoby vykonávajúce športovú činnosť, umelci vykonávajúci umeleckú činnosť, osoby usadené v hľadisku či iné osoby, ak z účelu podujatia vyplýva, že tento rozstup medzi zúčastnenými osobami nie je možné dodržať.

„Organizátor musí byť v každej chvíli schopný preukázať počet osôb aktuálne sa zúčastňujúcich na hromadnom podujatí. Podmienky sa príslušne aplikujú aj na hromadné podujatia organizované v exteriéri,” poznamenal ÚVZ.

V prípade bohoslužieb, pohrebných obradov a sobášnych obradov platia povinnosti, aby bol vstup a pobyt v kostole či v príslušných priestoroch umožnený len s prekrytými hornými dýchacími cestami. Pri vstupe je potrebné verejnosti zabezpečiť dezinfekciu na ruky alebo poskytnúť jednorazové rukavice. ÚVZ odporúča zabezpečiť sedenie mimo osôb žijúcich v jednej domácnosti tak, že medzi obsadenými miestami ostane jedno miesto neobsadené. Úrad žiada dodržiavať respiračnú etiketu, čo znamená, že kašľať či kýchať je potrebné do vreckovky či do lakťového ohybu a nepodávať si ruky.

„Z obradov musia byť úplne vylúčené osoby, ktoré majú nariadenú karanténu či majú akékoľvek príznaky respiračného infekčného ochorenia,” uviedol ÚVZ SR.

Na snímke veriaci sedia v laviciach dodržiavajúc bezpečné vzdialenosti medzi sebou počas svätej omše v Dóme sv. Martina. Foto: TASR

Pokiaľ je to možné, v nedeľu by mali byť osobitne bohoslužby pre osoby staršie ako 65 rokov a pre osoby v rizikových skupinách. Dezinfikovať sa majú použité bohoslužobné a iné predmety. Pred rozdávaním napríklad svätého prijímania si musí rozdávateľ dezinfikovať ruky. Z kalicha môže piť vždy iba jedna osoba. Znak pokoja odporúča úrad nahradiť úklonom či gestom úsmevu. ÚVZ odporúča v priestoroch, kde sa vykonávajú obrady, odstrániť nádoby s vodou (napríklad sväteničky).

Viaceré protiepidemické opatrenia sa zavádzajú aj pri schôdzach štátnych orgánov či orgánov územnej samosprávy. Aj tam musí byť zabezpečená dezinfekcia rúk i priestorov, nosenie ochranných rúšok, zabezpečené dostatočné vetranie priestorov či zakázané podávanie rúk.

Za nerešpektovanie opatrenia môže príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva uložiť pokutu do 20 000 eur.

- Reklama -